Çatalhöyükün dünya mirası listesini girmesi

Çatalhöyükün dünya mirası listesini girmesi -Dışişleri Bakanı Davutoğlu: -Alınan kararın, tarihimizin ve medeniyetimizin sembol şehri Konyaya, tüm hemşehrilerime ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, eşi bulunmayan mirasımıza


KONYA (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çatalhöyük Neolitik Kentinin Dünya Mirası Listesine kaydedilmesiyle ilgili teşekkür mesajı yayımladı.
     Davutoğlu, mesajında, UNESCOnun Rusyanın St. Petersburg kentinde gerçekleştirdiği son toplantısında, Konya sınırları içerisinde bulunan Çatalhöyükün Dünya Mirası Listesine oy birliğiyle kabul edildiğini belirtti.
     Geçmişi M.Ö. 7 bin 4 yüz yıllarına uzanan Çatalhöyükün, sadece Konya ve Türkiye için değil, dünya insanlık tarihi adına önemli izler taşıdığını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
     İnsanlığın ilk yerleşim yeri, ilk tasarlanmış ev mimarisinin yanı sıra ilk kutsal yapılara ait özgün bulgular da Çatalhöyüktedir. Döneminin sosyal hayatına ilişkin tarihi kanıtlar sunan Çatalhöyük, bir anlamda insanlık tarihinin an be an kaydedilmiş belgeselidir. Böylesine önemli tarihi ve kültürel değerimizin UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınması şehrimiz ve ülkemiz adına olduğu kadar dünyamız için de hayati öneme sahiptir. Kazıların halen devam ettiği Çatalhöyükün olası doğa olaylarına ve artan turizm riskine karşı korumaya alınması da kaçınılmaz hale gelmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, UNESCO Dünya Mirası Komitesinin St. Petersburg kentindeki 2012 Yılı Toplantısı öncesinde Çatalhöyükü, Dünya Mirası Listesine aday gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay, ayrıca Komite Başkanına mektup yazarak destek istedi. Şahsım da, Komitede üyesi bulunan 21 ülkenin dışişleri bakanlarına ayrı ayrı mektup göndererek, Çötalhöyükün insanlık için önemini bir kez daha hatırlattım ve destek beklediğimizi ifade ettim.
     Davutoğlu, UNESCO Dünya Mirası Komitesinin son toplantısında, Türk heyetinin huzurunda Çatalhöyükü oy birliğiyle Dünya Mirası Listesine kabul ettiğini büyük bir memnuniyetle öğrendiğini vurgulayarak, kararda söz konusu alanın yönetim planının en kısa süre içinde tamamlanması ve sürdürülebilir mali kaynağa sahip olmasını istemesinin de dikkate değer olduğunu, bu konuda Türkiyenin üzerine düşeni yapacağını bildirdi.
     Davutoğlu, Alınan kararın, tarihimizin ve medeniyetimizin sembol şehri Konyaya, tüm hemşehrilerime ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, eşi bulunmayan mirasımıza sahip çıkan ve Dünya Mirası Listesine girmesinde emeği bulunanlara sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum ifadelerini kulandı.
    
     Muhabir: Sayed Khodaberdi Sadat / Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Çatalhöyükün dünya mirası listesini girmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER