ÇAYKURdaki grev

ÇAYKURdaki grev -ÇAYKURa ait yaş çay fabrikaları ve çay paketleme fabrikalarına, kurumun tarihinde ilk kez grev yazısı asıldı -Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Türkel: "Pazarlık için karşımıza herhangi bir rakamla gelinmed


RİZE (A.A) - ÇAYKURa bağlı 58 yaş çay fabrikası ve çay paketleme fabrikalarına grev yazısı asıldı.
     ÇAYKURda, Tekgıda-İş Sendikasına bağlı 9 bin 40 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından bu sabah uygulamaya konulan grev kararıyla fabrikalara grev yazıları asılarak, dörder grev gözcüsü görevlendirildi.
     Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, 2009 yılından bu yana ÇAYKUR işçilerinin toplu iş sözleşmesinden mahrum kaldığını belirterek, şunları kaydetti:
     "Bu sürede kamu çerçeve protokolü kapsamında üyelerimize avans ödendi ama sosyal yardımlar ödenmedi. İşçilerimiz 5 yıldır toplu iş sözleşmesi haklarından genel anlamda mahrum bırakıldı. ÇAYKUR işçisi ekonomik anlamda açıklandığı gibi aylık 2 bin 80 lira ücret almıyor. ÇAYKURda yaklaşık bin 600 arkadaşımız bin liranın altında ücret almaktadır. 3 bine yakın arkadaşımız ortalama bin 200 lira ücret alıyor. Masadaki taleplerimiz yüksek olabilir. Uzlaşma ortak akılla bulunabilir. Uzlaşma, dayatma, teslim olma değildir.
     Pazarlık için karşımıza herhangi bir rakamla gelinmedi. Günlük ortalama 17 lira civarında zam talebimiz var. ÇAYKUR hiçbir teklifle karşımıza gelmiyor. Veremeyiz. Kamu çerçeve protokolü dışına çıkamayız diyorlar. Kamu çerçeve protokolü yasa gereği iyi niyet belgesidir. Ortak bir nokta bulamadık ve grevi uygulamaya koyduk."
    
     -ÇAYKURda 5 2008den itibaren toplu iş sözleşmesi yapılamıyordu-
    
     Tekgıda-İş Sendikası, ÇAYKURda 66 yıldır yetkili sendika olarak görev yapıyor.
     Öz Gıda-İş Sendikasının 2008 yılında başlattığı yetki mücadelesinin yargıya taşınması üzerine ÇAYKURda bu dönemden itibaren yapılması gereken 2 toplu sözleşme imzalanamamıştı. Mahkemenin bu yıl yetkili sendika olarak Tekgıda-İş Sendikasını tayin etmesinin ardından toplu sözleşme görüşmeleri başlamıştı. Görüşmelerde işçi ücretlerinde uzlaşılamaması üzerine ÇAYKUR tarihinde ilk kez grev kararı uygulamaya konuldu.
     ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, işçi barışı için Öz Gıda-İş Sendikasının mevcut 900 dolayındaki üyesinin de toplu iş sözleşmesinden yararlanması gerektiğini belirtmişti.
     Öte yandan, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, yaklaşık 7 bin mevsimlik işçinin telefonlarına kısa mesaj göndererek, 20 Nisan 2013 tarihinde işbaşı yapmalarını istemişti. Çağrıya uyan yaklaşık 4 bin 700 işçi işbaşı yaptı. Diğer işçilere ise işbaşı yapmaları için 24 Nisana kadar süre verildi.
     ÇAYKURda sezon boyunca yaklaşık 650 bin ton yaş çay işleniyor.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER