ÇAYKURdaki grev

ÇAYKURdaki grev -Genel Müdür Sütlüoğlu: "Aklıselim galip geldi, işçiler çağrımıza uydu. Sendika grev kararı aldı ama işçiler işbaşı kararı aldı"


RİZE (A.A) - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Tekgıda-İş Sendikasının grev uygulamasıyla ilgili olarak, "Aklıselim galip geldi,işçiler çağrımıza uydu. Sendika grev kararı aldı ama işçiler işbaşı kararı aldı" dedi.
     Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Brifing Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Tekgıda-İş Sendikası yetkilileri ile görüşerek greve gitmemelerini, bunun doğru bir şey olmayacağını kendilerine ilettiklerini belirtti.
     Sendikanın grev kararını bu sabah itibarıyla uygulamaya geçirdiğini ifade eden Sütlüoğlu, "Yetkililere mahcup olacaklarını, bu grevin uygun olmadığını söyledik. Dediğimiz gibi de oldu. Aklıselim galip geldi, işçiler çağrımıza uydu. Sendika grev kararı aldı ama işçiler işbaşı kararı aldı. Bütün fabrikalarda bütün işçilerimiz işbaşı yaptı" diye konuştu.
    
     -Grev gözcüleri kart basarak çalışmaya başladı-
    
     Sütlüoğlu, ÇAYKURda 7 bin 200 mevsimlik işçi bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:
     "Bu işçilerin işbaşı yapması için tebligat yaptık. İl dışında olanlar, duymayanlar 24 Nisana kadar işbaşı yapacak. 5 bin 150 mevsimlik işçimiz fiilen işbaşı yaptı ve çalışmaktadır. Geriye 2 bin 50 işçi kalıyor ve bunların yasal süreleri devam ediyor, duydukça geliyorlar. Sabah bazı fabrikalarda işçilerimizin greve katılıp katılmama kararsızlığı vardı. Bütün arkadaşların çalıştıklarını görünce onlar da çalışmaya başladı. Hatta grev gözcülerinin bazıları da kart basarak çalışmaya başladı."
     Kadrolu işçilerinin sayısının 2 bin 685 olduğunu belirten Sütlüoğlu, "Bunlardan da 2 bin 650si işinin başındadır. İşbaşında olmayanlar çeşitli nedenlerle izinlidir. Kısaca bu grev hayata geçmemiştir, bu grev havada kalmıştır, kağıt üzerinde kalmıştır. Bölge insanının kararlılığı, aklıselimin galip gelmesi sonucu ÇAYKUR işçisi işinin başında, yeni çay sezonuna hazır vaziyette beklemektedir" dedi.
    
     -Tekgıda-İş Sendikası "harakiri" yaptı-
    
     Sütlüoğlu, grevin devam edip etmemesinin sendikanın kararına bağlı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
     "Fiilen bir grev yok ama formalite icabı bir grev var gibi görünüyor. Hayata geçmeyen ama adı grev olan bir durum. Sendika da bunu fazla sürdürmez, vazgeçer diye düşünüyorum. Zaten grev kararı almaları son derece yanlıştı. Bir yerde harakiri yaptılar, intihardı. Bunu kendilerine söyledik. Burada bir milyon insanı ilgilendiren bir sektörde grevi hayata geçiremezsiniz. Kaldı ki haklı bir talebiniz yok. Grev yasal bir haktır ama haklı gerekçeleriniz varsa hayata geçirebilirsiniz."
     Sendikanın grev kararı almasıyla bir çok şeyin değiştiğini dile getiren Sütlüoğlu, "Grev hayata geçirilebilseydi tarihimizde görülmemiş bir kriz ile karşı karşıya kalabilirdik. Bölge, müstahsil ve ÇAYKUR kriz yaşayabilirdi. Biz sendika yöneticilerine sürekli zeytin dalı uzattık. Kendilerine uzlaşma fırsatları sunduk. Kabul etmediler ve grev yapmaya karar verdiler. Artık bunun sonuçlarına katlanacaklar" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Ahmet Bayram / Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER