Ceviz aşısında yüzde 85 başarı sağlandı

Ceviz aşısında yüzde 85 başarı sağlandı


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Orman Bölge Müdürlüğünce Omega-3 yağ asitlerinin kaynağı olan cevizde yapılan aşılama çalışmaları sonucu yüzde 85 başarı sağlandı.
     Gediz Orman İşletme Müdürü Nurettin Dağdelen ile Gediz ilçesine bağlı Soğuksu köyündeki ceviz ağaçlandırma sahasında inceleme yapan Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl Gediz Kaymakamlığı ile ortak yürütülen proje kapsamında Soğuksu köyünde 400 ceviz fidanı dikildiğini bildirdi.
     Aynı mevkide bu yıl aşılı sertifikalı ceviz bahçelerinden temin edilen ceviz kalemleri kullanılarak dilcikli İngiliz aşısı yöntemiyle aşılama çalışması yapıldığını duyuran Eryiğit, şunları kaydetti:
     Aşılama çalışmasında geç çiçeklenme dönemi geçirmekte olan Chandler ceviz türü ile Chandler ceviz türünün tozlayıcısı olan Franquette türü kullanıldı. Bu türlerin tercih nedeni ise geç çiçek açarak geç donlardan etkilenmemesidir. Yapılan kontroller sonucu aşıda yüzde 85 başarı sağlandığı görüldü. Bu aşılamayla orman köylüsünün gelir seviyesinin artırılması amaçlanıyor. Bir nevi laboratuvar mahiyetinde yapılan bu çalışma, uygulayıcılara ışık tutmakta ve gelecek için de ümit vermektedir.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ceviz aşısında yüzde 85 başarı sağlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER