Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Muğlada

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Muğlada -Bayraktar: -Afet riski altındaki binalar KDVden muaf ve binasını dönüştürecek vatandaşımızın aldığı krediye faiz desteği veriyoruz. İnsanımız riskli binasını boşaltırsa ona kir


MUĞLA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Afet riski taşıyan noktalarda kentsel dönüşüme çok daha fazla dikkat etmek zorundayız dedi.
     Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, çeşitli açılış ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Muğlada, AK Parti İl Teşkilatını ziyaret etti. Burada partililere seslenen Bayraktar, Muğlanın dünyada ve Türkiyede çok önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.
     Muğlanın yaklaşık 840 bin kış nüfusuyla şu anda 29 büyükşehir arasına katıldığını hatırlatan Bayraktar, yaz aylarında bu nüfusun daha da arttığını bildirdi. Muğlanın şuan 12 ilçesi ve 49 beldesi bulunduğunu dile getiren Bayraktar, Muğlada büyükşehir olmasından dolayı bürokrasi ve köylerdeki yapılaşmadaki sıkıntılar azalacak. Muğlanın yaklaşık yüzde 60 civarı orman alanı, doğal ve kentsel sit alanı bu bakımdan özel bir konumu, 3 bin yıllık bir tarihi var. Bu bakımdan biz bunları göz önüne alıyoruz. 10 yıldan bu yana görevde olan hükümetimiz Muğlaya özel bir önem verdi dedi.
     Muğlanın doğal ve tarihi yapısını dikkat etmek suretiyle ev ihtiyaçlarının koruma dengesi gözetilerek gerçekleştirileceğini belirten Bayraktar, denizleri, koyları ve ormanları birlikte koruyacaklarını dile getirdi.
    
     -IMFnin kapısına gidip dileniyorduk-
    
     Türkiyede son dönemlerde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi veren Bayraktar, bugün dünyada Türkiye hakkındaki izlenimlere bakıldığında, Türkiyenin dünyada yıldızı parlayan bir ülke olarak görüldüğüne işaret etti.
     Türkiyenin 2002 yılı ile bugünkü durumu kıyaslandığında aklın almayacağı kadar büyük gelişmelere imza atıldığını anlatan Bayraktar, Sadece batık bankalara, bu vatanın, bu milletin, bu insanın cebinden batırılan paranın miktarı 150 milyar dolardan fazlaydı, bunları unutmayacağız. Bu parayı bu millet ödedi. Tasarruf mevduatında toplanan paraları devlet o zaman ödeyemedi yine biz ödedik. IMFnin kapısına gidip dileniyorduk. Diyorduk ki, Faizi ne olursa olsun, aman bize borç para verin. Şimdi ise IMFye olan borcumuz sıfırlandı. Bu sene IMFye borç vereceğiz diye konuştu.
     Bayraktar, Türkiyenin ve Türk halkının geliştiğini, kalkındığını söyledi
    
     -Binalarının riskli olup olmadığını tetkik ettirsinler-
    
     Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bakanlık olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. İklim değişikliğine duyarlı bir şekilde güneş ve rüzgar enerjilerinden istifade etme çalışmalarına ağırlık verdiklerine dikkati çeken Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüme de büyük önem verdiklerini ifade etti.
     1999 yılında meydana gelen depremi hatırlatan Bayraktar, sözlerine şöyle sürdürdü:
     Afet riski taşıyan noktalarda kentsel dönüşüme çok daha fazla dikkat etmek zorundayız. Biz diyoruz ki, Artık bir deprem olduğu zaman, o afet, karşısında yıkacak bina bulamasın veya yıkacak bina bulsa bile o bina boş olsun, içinde insan bulamasın. 1999 depreminde olduğu gibi 18 bin, 20 bin insanımızı 45 saniyede kaybetmeyelim. Bunun için Türkiyede afet riski altındaki alanların, afet riski taşıyan binaların dönüştürülmesi seferberliği başlatıldı.
     Vatandaşların da afet riski taşıyan binalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:
     İnsanlarımız binalarının riskli olup olmadığını tetkik ettirsinler. Afet riski altındaki binalar KDVden muaf ve binasını dönüştürecek vatandaşımızın aldığı krediye faiz desteği veriyoruz. İnsanımız riskli binasını boşaltırsa buna kira yardımı yapıyoruz. Bunun tapu harcı, noter harcı, alım satım vergisi ve ruhsat harcı yok. İnsanlar kendi evlerini kendileri dönüştürsünler. Ama dönüştürmezlerse biz dönüştürmek zorundayız. Biz insanlarımızın canını kollamak zorundayız. Yapılan tespitlere göre Türkiyede yaklaşık 6,5 milyon konutun 20 yıllık bir periyot içerisinde yenilenmesi gerekiyor.
     İnsanların hayat hakkını koruyan bu düzenlemeye sahip çıkılması çağrısında bulunan Bayraktar, kentsel dönüşümün nerede riskli bir alan varsa buralardan başlamak suretiyle dalga dalga yayılarak başarılması gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Durmuş Genç / Levent Kişi / Hatice Özdemir
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Muğlada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER