CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap: Toplumsal barışın sağlanması konusunda atılacak her türlü adımı destekliyoruz ama bizim de bu konuda çok hassas olduğumuz noktalar var -Partimizin anayasa yapımında ve anayasa düzenlemelerind


TRABZON (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Toplumsal barışın sağlanması konusunda atılacak her türlü adımı destekliyoruz ama bizim de bu konuda çok hassas olduğumuz noktalar var dedi.
     Matkap, CHP Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, toplumsal barışı en çok Cumhuriyet Halk Partisinin arzu ettiğini belirterek, Bu konuda en büyük bedeli ödeyen partiyiz. Bu konuda raporlar hazırlayan partiyiz, dik duran bir parti. Bu nedenle CHPnin bu durumdaki duruşu ile ilgili kimsenin en ufak bir sorgulama yapmaya hakkı yoktur diye konuştu.
     CHPnin toplumsal sorunu çözülmesi, toplumsal barışın sağlanması adına çizgilerini çoktan netleştirdiğini vurgulayan Matkap, şunları söyledi:
     Biz CHP olarak bu sorunun çözümünün, demokrasinin derinleşmesiyle ve çoğulculuk anlayışının kökleşmesiyle güçlenmesiyle olacağına inanmaktayız. Bu konuda atılacak her türlü adımı destekliyoruz ama bizim de bu konuda çok hassas olduğumuz noktalar var. Sonuna kadar toplumsal barış ama bu barışa giderken cumhuriyetin temel değerlerine dokundurtmayız. Ulus devlet niteliğimizden, milliyetçilik anlayışımızdan taviz vermeyiz. Bir diğer hassas noktamız, idari yapımızın değişmesine, eyalet türü veya başka tür, kesinlikle izin vermeyiz. Türkiyenin sınırlarına asla dokundurtmayız. Dolayısıyla bizim bu konudaki duruşumuz çok açık ve net.
     Anayasa Komisyonuna her partinin iki üye verdiğini anımsatan Matkap, şöyle devam etti:
     Komisyon çalışmalara başlamadan önce komisyonun çalışma biçimi belirlenmişti. Bir düzenleme yapılacaksa 4 siyasi partinin de mutabakatı şarttı. Şu anada kadar 30a yakın maddede 4 siyasi partinin temsilcileri arasında mutabakat var. Biz anayasamızın çağımızın koşullarına uyarlanması, özgürlüklerin genişletilmesi ve daha çok demokrasi adına her türlü düzenlemenin içerisinde olacağımızı zaten seçim öncesi de söyledik, bunu seçim bildirgemize de taşıdık.
     Partimizin anayasa yapımında ve anayasa düzenlemelerinde mevcut Anayasadaki ilk 4 madde kırmızı çizgisidir. İlk 4 maddeye dokunulmayacaktır. Bir başka kırmızı çizgimiz, Anayasada Atatürkün kurucu ve önder rolü yazılıdır. O tanımlamaya da dokundurtmayız. Bir farklı çizgimiz daha Türk milleti kavramına da dokundurtmayız. Dolayısıyla bunun dışında anayasanın iyileştirilmesi konusundaki her adımın sağlanması adına sürekli masada olacağız.
     Matkap, her geçen gün Mustafa Kemal Atatürkün kurduğu Cumhuriyetin ne kadar nitelikli ve erdemli olduğunun görüldüğünü de belirtti.
     Toplantıya CHP milletvekilleri Volkan Canlailoğu, Melda Onur, Uğur Bayraktutan, Selahattin Karaahmetoğlu ve partililer de katıldı.
    
     Muhabir: Zafer Sel
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER