CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç: -(Ruhsatsız kömür ocakları) Eğer buna yasak getiriyorsan, bunu suç olarak görüyorsan, o zaman buraya insanların geçimini sağlayacak imkanları vereceksin -Bir ortak araştırma öne


ZONGULDAK (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Zonguldaktaki ruhsatsız kömür ocaklarına ilişkin, Eğer buna yasak getiriyorsan, bunu suç olarak görüyorsan, o zaman buraya insanların geçimini sağlayacak imkanları vereceksin dedi.
     Koç, Zonguldakın Kilimli ve Çatalağzı beldelerine giderek parti teşkilatı ile esnafları ziyaret etti. Pazar yerini de gezen Koç, uğradığı bir kahvehanede kısa süre okey oynadı ve vatandaşların sorunlarını dinledi.
     Çözüm süreciyle ilgili vatandaşlarla sohbet eden Koç, sürecin milletin önünde konuşulmasını istediklerini belirterek, Uğraşıyoruz. Ben 133 kişiyim. Bir tane sizin oy verip seçtiğiniz Silivride rehine dedi.
     Vatandaşın çıkartın onu demesi üzerine Koç, Bana bıraksan alırım, Karadeniz usulü basarım orayı ama olmuyor işte o ifadesini kullandı.
    
     -Ruhsatsız ocaklarla ilgili toplantı-
    
     Haluk Koç, daha sonra Gelik beldesinde belediye binası önündeki alanda düzenlenen ruhsatsız maden ocağı işletenler ile çalışanlarının yer aldığı toplantıya katılarak sorunları dinledi.
     Ruhsatsız kömür ocağı işlettiğini belirten Orhan Kargidan, bölgedeki çok sayıda kişinin ekmeğinin kaçak diye tabir edilen ocaklardan kazandığını ifade ederek, Benim vinçlerim alındı, raylarım söküldü ve ceza yedim. Ruhsatsız işlettiğimiz ocaklardan dolayı hırsızlık suçundan yargılanarak sabıka kaydımız oluyor. Sorunumuza çare istiyoruz dedi.
     Ayiçi Mahallesi Muhtarı Mehmet Çelikel, beldedeki insanların çoğunun kaçak kömür ocaklarından dolayı sabıkalı olduğunu, muhtar azası bile bulmakta zorlandıklarını savundu.
     Diğer işletmeciler de ruhsatsız kömür ocakları işletip de hırsızlıktan hüküm giyenlerin çocuklarının devlet işine alınmadığını, polislerin ocakları bastığını ve mağdur edildiklerini ileri sürdü.
    
     -Araştırma önergesi verelim-
    
     Talepleri ve sorunları dinleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, burada yaptığı konuşmada, yeraltı kaynaklarının kanunen devlete ait olduğunu, bölgedeki sorunun çözülmesi için araştırma önergesiyle bir komisyon oluşturulabileceğini söyledi.
     Araştırma komisyonunda hukukçu bilirkişiler, maden mühendisleri ve devlet kurumlarında görev almış bilirkişilerin yer alarak bu işin nasıl çözülebileceğini değerlendirmesi gerektiğini belirten Koç, şunları kaydetti:
     Devlet olarak iş sahası açmıyorsun, insanların geçimini sağlayacak imkanları yaratmıyorsun ve bu şekildeki bir doğal kaynaktan belli yasaklar çerçevesinde geçimini sağlamak isteyenlere bir de hırsız, sabıkalı damgası vuruyorsun. Ondan sonra sadece onun değil, diğer kuşakların da bu damga altında devletle irtibatını şüpheli hale getiriyorsun. Bu sorunu siyaset kurumunun çözmesi gerekir. Eğer buna yasak getiriyorsan, bunu suç olarak görüyorsan, o zaman buraya insanların geçimini sağlayacak imkanları vereceksin.
     Eğer bunu vermiyorsan, buradaki insanların bu kaynağı kullanmasında gereken standartları koyarak, o insanların kaçakçı, hırsız durumuna düşmeden geçimlerini sağlayacak özel işletmeler kurmalarına imkan verecek altyapı oluşturacaksın.
     Koç, edindiği bilgi doğrultusunda iktidar partisinin grup başkanvekilleri ya da genel başkan yardımcılarıyla görüşebileceğini ifade ederek, Böyle bir araştırma önergesi verelim ortak. Amaç üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Bir ortak araştırma önergesi verip, 2-4 aylık bir çalışmayla sorunu kapsamlı bir meclis çalışması içine alıp, ondan sonra da atılacak adımlar belirlenebilir. Buna katkı vermeye çalışırım diye konuştu.
     Toplantıya CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım, parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER