CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen:

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen: (Yeni anayasa çalışmaları) CHP olarak, demokratik, özgürlükçü, bireyi odak almış, bireyin hak ve çıkarlarını güvence altına alan bir anayasa istiyoruz, başka bir B planımız, pozisyonumuz yok


İZMİR (A.A) - TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, Biz CHP olarak, demokratik, özgürlükçü, bireyi odak almış, bireyin hak ve çıkarlarını güvence altına alan bir anayasa istiyoruz, başka bir B planımız, pozisyonumuz yok dedi.
     Türmen, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunda devam eden yeni anayasa çalışmalarına ilişkin CHP İzmir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, komisyonunun çalışmalarına kritik noktaya geldiğini belirtti.
     Komisyonu 6 aydır yaptığı çalışmada, toplumun her katmanından görüş alarak, geniş bir veri ağına sahip olduğunu dile getiren Türmen, bu çalışmalarda yeni anayasa konusunda toplamsal bir talebin olduğunun çok iyi görüldüğünü ifade etti.
     Türmen, yapılan komisyon görüşmelerinde bugüne kadar, anayasanın belki de yarısını oluşturan temel hak ve özgürlükler konusunun bitirildiğini, 20-25 madde üzerinde ise tam bir mutabakat sağlanmadığını ve yeniden görüşülerek, uzlaşma aranmasına çalışılacağını belirterek, bu nedenle uzlaşma komisyonu bugüne kadar hiçbir şey yapamadı, hiçbir mesafe kat edemedi gibi bir izlenim yaratılmak istenmesinin yanlış olduğunu söyledi.
     Anayasa çalışmalarında tıkanmanın AK Partinin, yasama ve yürütmeyle ilgili önerilerinin tümünü başkanlık sistemine dayalı olarak getirmesinden kaynaklandığını, çünkü diğer üç partinin parlamenter sistemden yana olduğunu savunan Türmen, şu görüşleri dile getirdi:
     Komisyonda üç parti parlamenter sisteme dayalı, AK Parti ise başkanlık sistemine dayalı öneriler getiriyor. Bunlar arasında bir ortak yer bulmak imkansızdır. AK Parti, müzakerelerin önüne aşılması imkansız engel dikmiştir. Şimdi, AK Partili bir uzlaşma komisyonu üyesi tarafından üzerinde uzlaşmaya varılan maddeleri meclise götürürüz, meclis bunları kabul eder, üzerinde uzlaşılamayan maddeleri, başkanlık sistemi de buna dahil, referanduma götürürüz deniliyor. Bu çok yanlış, dayatmacı bir zihniyettir. Bu konuda uzlaşma komisyonunda bir mutabakat yoktur. Bu yola çıkarken dört parti de şu konuda uzlaştı, her şey dört partinin mutabakatıyla olacak, dört partinin mutabakatı yoksa hiçbir şey kabul edilmeyecektir. Biz CHP olarak, demokratik, özgürlükçü, bireyi odak almış, bireyin hak ve çıkarlarını güvence altına alan bir anayasa istiyoruz, başka bir B planımız, pozisyonumuz yoktur.
    
     Muhabir: Hüseyin Bağış
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER