Çiftçilere, fasulye ve nohut tarımı anlatıldı

Çiftçilere, fasulye ve nohut tarımı anlatıldı


SAMSUN (A.A) - Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce çiftçilere, fasulye ve nohut tarımı hakkında bilgi verildi.
     Havza ve Asarcık ilçelerinde yapılan bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan, Kuru ve Yeşil Fasulye, Yerel Çeşit ve Çeşit Adaylarının Samsun İli Çiftçilerine tanıtılması ve Tohumlukların Üretilmesi Projesinin Sorumlusu Hüseyin Özçelik, kuru fasulye ve nohut tarımında yaygın olarak karşılaşılan Antraknoz hastalığı ve yüksek sıcaklıklara bağlı döllenme kayıpları hakkında bilgi verdi.
     Antraknoz hastalığının özellikle çiçeklenme döneminde görülen yağışlara bağlı olarak geliştiğini, bu hastalıkla mücadelede öncelikle dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Özçelik, şunları kaydetti:
     Aynı zamanda çiçeklenme döneminde önerilen tarım ilaçlarıyla hastalık kontrol altına alınabilir. Son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle özellikle fasulyenin çiçeklenme evresinde görülen 28 derece ve üzeri sıcaklık döllenme kayıpları meydana getirmektedir. Bu durum da verimde önemli azalmalara sebep olmaktadır. Çözüm olarak yüksek sıcaklıklarda döllenme yapabilen çeşitlerin yaygınlaştırılması, mevcut çeşitlerin yüksek sıcaklıklarda döllenme yapabilmesini sağlayacak bitki gelişim düzenleyicilerinin kullanılması gerekmektedir.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ise, yemeklik tane baklagillerin Türkiye tarımında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Samsun yemeklik tane baklagil üretiminde önemli bir üretim merkezi olabilir, bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz dedi.
    
     Muhabir: İlyas Gün
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Çiftçilere, fasulye ve nohut tarımı anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER