Çiftçinin don nöbeti

Çiftçinin don nöbeti -Mersinde, hava sıcaklıklarının düşmesiyle don olayına karşı ürünlerini korumak isteyen üreticiler, seralarında soba yakarak nöbet tutuyor


MERSİN (A.A) - Hava sıcaklıklarının düşmesiyle don olayına karşı ürünlerini korumak isteyen çiftçiler, seralarında soba yakarak geceyi nöbette geçiriyor.
     Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde 16 yıldır geçimini seracılıkla sağlayan Ali Güven, eşi Fatma Güven ve 4 yaşındaki kızı Azra ile geceyi serasında kurduğu sobanın başında geçirdi.
     Serada yetiştirdikleri domatesin soğuktan etkilenmemesi için sabaha kadar soba nöbet tuttuklarını anlatan Ali Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yeni dikilen domates fideleri çok hassas olduğu için soğuk havalara karşı korunması gerektiğini kaydetti.
     Ürünlerini soğuk ve dondan korumak için serada kömür sobası kurduklarını belirten Güven, şunları söyledi:
     Seradaki sıcaklığın sıfırın altına düşmesi, ürün kaybına neden oluyor. Bu nedenle böyle soğuk gecelerde serada soba yakıyoruz. 4 dönüm seram var ve havanın çok soğuk olduğu bu günlerde bir gecede 10 çuval kömür tüketiyorum. Ailemin geçimini sağladığım domateslere çocuklarım gibi bakıyor, onların donmasını önlemeye çalışıyorum. Ailemle birlikte bazı geceleri serada soba başında geçiriyorum. Bu dönemde ilk ürün hasadı bitti ve ikinci ürünler için fideleri ektik. Fideler yeni ekim olduğu için soğuğa karşı çok hassas ve korunması gerekiyor. İlk üründen büyük umut beklerken domatesin fiyatı 30 kuruşa kadar düşmüştü ve zarar ettik. Dileğimiz ikinci üründen zararımızı telafi edip kar elde etmek.
     Seracıları don olayına karşı uyaran Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da, soğuk hava nedeniyle özellikle seracıların çok dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.
     Bu yıl ilçe genelinde 4 bin dönüm serada yaklaşık 50 bin ton domates hasadının yapılacağını vurgulayan Can, tedbir alınmadığı takdirde gece sıfırın altına düşen soğuk havanın, ürünün değer kaybetmesine yol açabileceğini, bu nedenle de çiftçilerin çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Çiftçinin don nöbeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER