Çipli kimlikler haziran ayında dağıtılacak

Çipli kimlikler haziran ayında dağıtılacak


BİTLİS (A.A) - Ahlat Nüfus Müdürü Özcan Okuyucu, TÜBİTAKın geliştirdiği akıllı çipli kimliklerin, haziran ayında dağıtılacağını söyledi.
     Okuyucu, yaptığı açıklamada, pilot il seçilen Bolu ve Mersinde örnek kimliklerin verildiğini ve bunda başarı sağlandığını belirtti.
     Çipli kimliklerin haziran ayından itibaren tüm Türkiyede olduğu gibi Ahlatta da vatandaşlara dağıtılacağını ifade eden Okuyucu, 3 yıl içinde elektronik kimliği olmayan vatandaş kalmayacak. 10 yıllık kullanım ömrüne sahip ve ileri baskı teknikleriyle basılacak akıllı çipli kimlikler, vatandaşlara ilk etapta ücretsiz verilecek. Kimliğin kaybolması veya çalınması durumunda ikinci kez talepte bulunanlardan ücret alınacak dedi.
     Akıllı kimliklerin verilmesi için Türkiyedeki tüm nüfus müdürlüklerinin uygun hale getirileceğini anlatan Okuyucu, müdürlüklerdeki bankoların da kaldırılarak ofis sistemine geçileceğini kaydetti.
     Nüfus müdürlüklerine parmak izi ve avuç içi damar okuma cihazlarının konulacağını bildiren Okuyucu, vatandaştan alınan bilgilerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Elektronik Kart Basım Merkezine iletileceğini ve kimliklerin en geç 3 gün içinde vatandaşlara teslim edileceğini kaydetti.
     Okuyucu, T.C. kimlik numarası uygulamasında olduğu gibi tek kart ve tek şifre dönemine geçileceğine değinerek, şöyle konuştu:
     Böylelikle sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecek ve e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden bu kimlik kartıyla erişilebilecek. Bu kart seyahat belgesi ve elektronik imza olarak kullanılabilecek. Akıllı kart, kurumların vatandaşa yönelik sunacağı hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği denetimi kolay ve güvenli bir şekilde yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık) asgariye inecek. Sağlayacağı güvenli kişi doğrulaması nedeniyle e-devlet hizmetlerinin niteliği ve sayısı artacak.
    
     Muhabir: Selcan Bayar / Şener Toktaş
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Çipli kimlikler haziran ayında dağıtılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER