Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Uşak: Çocuğunuz geceleri rahat uyuyamıyor, sık sık uyanıyor mu- Sabahları hep yorgun ve halsiz mi- O zaman çocuğunuzda geniz eti büyümesi (Adenoid Vejetasyon) olabilir


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esma Uşak, çocuklarda geniz eti hastalığında erken tanının çok önemli olduğunu bildirdi.
     Uşak, yaptığı açıklamada, ne kadar erken tanı konursa tedavininde o kadar basit yapılabildiğini ifade etti.
     Geniz etinin boğazdaki bademcik dokusu gibi savunma sisteminin bir parçası olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Uşak, şunları kaydetti:
     Çocuğunuz geceleri rahat uyuyamıyor, sık sık uyanıyor mu- Sabahları hep yorgun ve halsiz mi- O zaman çocuğunuzda geniz eti büyümesi (Adenoid Vejetasyon) olabilir. Bu durumlarda, zaten dar olan soluk yolunu daha da daraltarak horlama, uyku apnesi ( uykuda nefesin kesilmesi), beslenme problemleri ve yüz kemiklerinde şekil bozukluğu gibi durumlara neden olabilir. Özellikle alerjik hastalıkların artmasına bağlı olarak geniz eti büyümesi ve buna bağlı problemler de daha sık görülmeye başlanmıştır. Burada anne ve babaya çok önemli görevler düşmektedir. Uyku sırasında çocuğu gözlemleyip ağzı açık uyuma, horlama veya nefes kesilmesi gibi durumları fark ettiğinde mutlaka bir hekime başvurması gerekmektedir. Zamanında tedavi edilemeyen uzun süreli geniz eti büyümeleri sonucu yüzde ve dişlerde kalıcı şekil bozuklukları, uyku ve beslenme problemleri, uyku apnesi ve IQ da düşme olabilmektedir.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER