ÇOMÜden kısa kısa

ÇOMÜden kısa kısa -Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuna: Hemşireler doktorların yardımcısı veya sağ kolu değildir


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine (ÇOMÜ) bağlı Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Tuna, hemşirelerin doktorların yardımcısı veya sağ kolu olmadığını bildirdi.
     Tuna, yaptığı açıklamada, teknolojiyi kullanabilme yeterliliklerine dört yıllık lisans eğitimiyle kazanan hemşirelerin, hekimin sağ kolu olma kavramından uzaklaşıp hekimle işbirliği içinde, kendi bilimini sürdüren ve bireylere bakım veren meslek olarak tanımlandığını ifade etti.
     Hemşirelik mesleğinde bakım kavramının teknolojiyle değişebildiğine işaret eden Tuna, şunları kaydetti:
     Yaşam kalitesini artırmak ve insan sağlığını korumak olduğu için hemşirelik alanında gelişmiş diğer ülkelerle benzer uygulamaları yaptığımızı görmek ve en yeni literatür kaynaklı bakımı sürdürmekle de toplumun hemşirelik algısını da değiştireceğimize inanıyorum. Hemşirelik mesleğine algı ve bakış açısı bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi. Hemşirelerin doktorun yardımcısı, iğne yapan bir meslek olarak görülmesi ve bu alandaki algılar hemşirelik mesleğinin ne olduğunu ya da hemşirelik hizmetinin değerli olmasının önüne geçiyor. Hemşirelik mesleği doktorluk mesleğinden bağımsız ancak işbirliği içinde yapılmaktadır. Bu nedenle her iki meslek de aynı amaç doğrultusunda ayrı ayrı değerli iki meslektir. Hemşireler doktorların yardımcısı veya sağ kolu değildir. Bu algıları tüm dünya hemşireleri yıllar içinde yaşayarak ve verdikleri hizmetleri fark ettirerek toplumdaki değerlerini yükselttiler.
    
     -Farkındalık eğitimi-
    
     ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu Kanserle Savaş Topluluğu ve Çanakkale Lions Kulübü tarafından Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi ve Erken Tanının Önemi adlı etkinlik gerçekleştirildi.
     Mustafa Demircioğlu Kız Yetiştirme Yurdunda kalan 12-18 yaş arası öğrencilerin bilinçlenmesi, farkındalık kazanması adına yapılan etkinlikte Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Tunanın sunumuyla meme kanserinin tehlikeleri, kadınları bekleyenler, kendi kendine muayenenin önemine değinildi.
     Etkinlik, muayene yöntemlerinin öğretilmesinin ardından, ÇOMÜ Basın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğünün hazırladığı ÇOMÜ tanıtım materyallerinin dağıtılması, müzik dinletisi ve kız yetiştirme yurdu öğrencilerinin kulüp üyeleriyle pasta kesimiyle sona erdi.
    
     -Ziraat Fakültesinden üreticilere eğitim desteği-
    
     Ziraat Fakültesi Dekanı ve Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyzi Uğur, Lapseki Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün organizasyonuyla Dişbudak, Nusretiye, Çataltepe, Boğandere ve Güreci köylerinden küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi.
     Çok sayıda üreticinin katıldığı yetiştiricilik konusundaki sunumun ardından soruları cevaplayan Prof. Dr. Uğur, Fakülte olarak her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz. Fakültemiz öğretim üyeleri üreticimizi ilgilendiren her konuda destek olmaya hazırdır dedi.
     Sunumun ardından katılımcılar Lapsekide hayvan yetiştiriciliği yapan bir işletmeyi ziyaret etti.
    
     -Biga MYO Gıda Teknolojisi Bölümünden teknik gezi-
    
     Biga Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı 2nci sınıf öğrencileri, öğretim görevlileri Gülin Sezen ve Serpil Aday ile ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve İl Gıda Kontrol Müdürlüğü Laboratuvarını ziyaret etti.
     Öğrenciler, Gıda Mühendisliği Bölümünde biyoteknoloji, hububat, enstrümantal analiz, mikrobiyoloji, öğrenci araştırma laboratuvarları, İl Gıda Kontrol Müdürlüğünde ise fizik, kimya, GDO, pestisit, kalıntı madde analizi, katkı maddeleri laboratuvarlarını gezip, analizler, analiz teknikleri, cihazlar hakkında bilgi aldı.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber ÇOMÜden kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER