ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç: -Kadavra bağışı yapmak isteyenler öncelikle ailelerini ikna etmek durumundalar


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdemir Sevinç, kadavra bağışı yapmak isteyenlerin önce ailelerini ikna etmeleri gerektiğini bildirdi.
     Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, 1980 yılından beri Türkiyede kişilerin kendilerini kanuni olarak kadavra kullanımı konusunda bağışladığını ifade etti.
     Kadavraya ihtiyaç duyduklarını dile getiren Sevinç, şunları kaydetti:
     Sıfır denecek kadar bağışımız vardı. Artık artmaya başladı. Şu an ÇOMÜde üzerinde çalıştığımız iki kadavramız var. Şu anda net dokuz bağışımız bulunuyor. Bu kadavraları belki 4-5 yıl kullanıp ailesine ya da kimsesizse belediyeye teslim edeceğiz. Dini inancına göre defnedilecek. Biz kadavra konusunda şanslıyız. Türkiyede 84 tıp fakültesi var. Bunların yarısından çoğunda kadavra yok. İdeali 5,6 ya da 10 öğrenciye bir kadavra düşmesidir. Türkiyede yaklaşık 40 tıp fakültesinde kadavra yok. Olanlarda da 70-80 öğrenciye bir kadavra olarak bölünmek durumunda kalıyor. Eskilere gidersek bazı yerlerde yıllarca kadavrasız eğitim verildi. Hiç kadavra görmeyen öğrenciler, hatta uzmanlar vardı.
     Sevinç, kadavranın tıp fakültesi, yüksek lisans, doktora öğrencileri, asistanlar, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik öğrencileri, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu öğrencilerini de ilgilendirdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
     Ayrıca bilimsel çalışmalar için de kullanılıyor. Kadavra bağışı konusunda bilinçlendirme yetersiz. Organ bağışı için bu olmaya başladı. Kadavra bağışı ise yeni yeni duyuluyor. Bu yıl ilk defa 24-31 Ekim Anatomi Haftası olarak belirlendi. Kadavra bağışı çağrısında bulunuldu. Bunun yanında Body Worlds Sergisi ile Ankarada 20 kadar bağış bulundu. Bu bir bilinçlendirmeydi. Kadavra bağışı yapmak isteyenler öncelikle ailelerini ikna etmek durumundalar. Siz istediğiniz kadar bağışlayın, aileniz izin vermediğinde yapacağımız hiçbir şey olmuyor. Öncelikle onların ikna olması gerekiyor.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER