ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.

ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kömürcü: -Plastiği yumuşatma özelliği sebebiyle okul çantaları üretiminde kullanılabilen fitalat maddesi kanserojen bir madde ve kolaylıkla vücuda geçebilmekte -Bu nedenle çanta


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkam Kömürcü, çocuklara okul çantası seçerken ham maddesine dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
     Kömürcü, yaptığı açıklamada, çantaların ağırlıklarına bağlı olarak çocukluk yaşlarında omurgaya olmaması gereken kuvvetler yüklediğini, çantaların uygun olmayan pozisyonlarda taşınmasının okul çocuklarının gelişmekte olan omurga, eklem, kas ve ligamant yapılarında zorlanmaya yol açabildiğine işaret etti.
     Yapılan araştırmaların okul çantası kullanan çocuklarda bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 75 olduğunu gösterdiğini dile getiren Kömürcü, şu bilgileri verdi:
     Sırt çantalarının kullanımında ailelere ve öğretmenlere ciddi sorumluluklar düşmektedir. Sırt çantasının toplam ağırlığı çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10undan fazla olmamalı, iki geniş omuz askısıyla bel kemeri bulunan hafif ortopedik çantalar tercih edilmeli. Sırt çantası her iki omuzdan asılarak taşınmalı, ağırlık çanta içinde uygun dağıtılmalı ve belin 5 santimetre yukarısında duracak şekilde bel askısıyla sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalı. Çanta sırta geniş bir alanla temas etmeli ve yumuşak olmalıdır.
     Kömürcü, çocukların ağır çantaları dizden eğilerek doğru teknikle kaldırması konusunda bilgilendirilmelerinin önemli olduğunu ifade etti.
     Çantanın ham maddesinin de önemli olduğunu belirten Kömürcü, Plastiği yumuşatma özelliği sebebiyle okul çantaları üretiminde kullanılabilen fitalat maddesi kanserojen bir madde ve kolaylıkla vücuda geçebilmekte. Okul çantaları, beslenme çantaları ve kalem kutularıyla yıl boyunca temas eden çocuklar, fitalat içeren çanta kullandıklarında kanserojen bir maddeye uzun süre maruz kalabilmekte. Bu nedenle çanta seçerken çantanın ham maddesine dikkat edilmelidir dedi.
     Kömürcü, çocukların ayakkabılarına da dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunup, Kemikleri tam olgunlaşma çağında olduğu için ayağa etki eden bazı kuvvetler hem ayağın şeklini bozabilir hem de kötü kullanılan bir ayakkabı nedeniyle kas eklemlerini rahatsız edecek bazı şikayetler oluşabilir. Bu nedenle ayakkabı kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocukların ucu sivri olmayan, yüksek topuğu bulunmayan ayakkabılar giymelerini öneriyoruz. Ham maddesi doğal olan ayakkabılar giymelerini tavsiye ediyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber ÇOMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER