Çözüm Süreci

Çözüm Süreci -Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu Sekreteri Çelenk: -"Bu bölgenin insanı BDPnin, Öcalanın, Kandilin ön planda olmasından, çok demeç vermelerinden rahatsız. Açıklama yapılacaksa devlet yetkililerinin yapmasın


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu Sekreteri Tarık Çelenk, bölge insanının çözüm sürecinde BDPnin, Abdullah Öcalanın, Kandilin ön planda olması, çok demeç vermelerinden rahatsızlık duyduklarını, açıklamaları devlet yetkililerinin yapmasını istediklerini söyledi.
     Çelenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonunu Antalyada geçirdiğini, farklı görüşlere sahip iş adamları, Kürt kökenli ve ülkücü hassasiyeti yansıtan öğrenci gruplarıyla bir araya geldiğini kaydetti.
     Akil İnsanlar Heyeti üyelerinin halkla heyet halinde veya birebir görüşmeler yaptıklarını anlatan Çelenk, bu görüşmelerde çözüm sürecine soğuk bakan, "amaları" çok olan insanları tercih ettiklerini belirtti. Süreçten sonra toplumda bazı fay hatları oluşabileceği düşüncesinden hareket ettiklerini ve insanlarda bu yöndeki sinyallerini almaya çalıştıklarını dile getiren Çelenk, özellikle birebir görüşmeler esnasında karşılıklı güven oluştuğunu vurguladı.
     Vatandaşların görüşünün ideolojik eğilimleri ve fikir hassasiyetlerine göre değiştiğine işaret eden Çelenk, şöyle konuştu:
     "Bölge insanı süreç ile ilgili çalışmaları bilmek istiyor. BDPnin, Öcalanın, Kandilin ön planda olmasından, çok demeç vermelerinden rahatsızlar. Bu konuda açıklama yapılacaksa devlet yetkililerinin yapmasını istiyorlar. İnsanlar çözüm sürecindeki yol haritasını, bazı detayları BDP tarafının değil, devletin açıklamasını, sürecin, krizin yönetiminin devlette olduğunun sinyallerini almak istiyor. Biz ortada yapılmış herhangi bir pazarlığın ya da verilmiş bir taahhüdün olmadığını, bunun sadece bir müzakere olduğunu söylüyoruz."
     Çelenk, çözüm süreciyle ilgili Akil İnsanlar Heyeti gruplarının seslerinin daha gür çıkabileceğini, Başbakan Erdoğan ya da ilgili bakanların açıklama yapabileceğini dile getirdi. Siyasi parti liderlerinin açıklamaları sonrasında vatandaşların politize olmuş kesiminin kutuplaştığını, kutuplaşmayan kesimin de süreci tamamen AK Partinin ve karşıtlarının süreci şeklinde algıladığına dikkati çeken Çelenk, bu durumun sahada çalışan akil insanların işini zorlaştırdığını vurguladı.
    
     -"Anadilde eğitimi özel sektör yapmalı" fikri-
    
     Çelenk, süreç geliştikçe insanlarda "Türk kimliğine saldırı, aşağılama bulunduğu" yönünde algı oluştuğuna işaret etti. Yıllar önce Türkiyenin doğusundaki bu yöndeki algının şimdi tamamen batıya kaydığını ifade eden Çelenk, bunun önemli bir hassasiyet olduğunu dile getirdi.
     Sürecin anayasayla yürümesi gerektiği yönünde çok büyük talep olduğunu anlatan Çelenk, "İnsanlar, sürecin Iraktaki gibi etnik tanımlar yapan anayasayla değil, demokratik, bireysel hakları tanıyan anayasa bazında olması gerektiğini savunuyor. Anadilde eğitim, bu bölgedeki milliyetçi kesimler tarafından kaygıyla karşılanıyor. Anadilde eğitimin olması gerektiği ama bunu özel sektörün yapması, devletin karışmaması gerektiği yönünde görüş var" dedi.
    
     -Siirtli aileye yapılan ziyaret-
    
     Görüşmeler sırasında şehit ailelerinin yanı sıra bazı aileleri de ziyaret ettiklerini, özellikle bir ziyaretin kendilerini çok etkilediğini ifade eden Çelenk, şöyle devam etti:
     "Siirtli bir aileye yaptığımız ziyarette, ailenin hemşire kızlarının helikopterin düşmesi sonucu öldüğünü, helikopterdeki askerler şehit sayılırken kızlarının şehit kabul edilmediğini öğrendik. Helikopterin içindeki herkes şehit kabul ediliyor, ailelerine maaş bağlanıyor. Sadece o hemşire hanım şehit kapsamına alınmıyor. 15 yıldır ailesi acılı. Siirtli bir aile bu. (Bizim kızımız niye şehit kabul edilmedi) diye onur meselesi yapıyor. Bunlar da çok önemli ve dikkat edilmesi gereken konular."
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER