Çözüm süreci

Çözüm süreci -Hakkaride bulunan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, vatandaşlarla bir araya geldi -Heyet Başkanı Paker: "Sıkıntılı sürecin devam etmemesi için harekete geçtik. Biz bu barışa inanmasaydık zaten burada o


HAKKARİ (A.A) - Hakkaride bulunan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, vatandaşlarla bir araya geldi.
     Atatürk Kültür Merkezindeki "Halk Buluşması"nda, Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Ayhan Ogan, Mehmet Uçum, Zübeyde Teker ve Mahmut Arslan, barış süreçle ilgili düşüncelerini ve yapacakları çalışmaları anlattı.
     Heyet üyelerinden sonra söz alan vatandaşlar, yıllardır Hakkari halkının geri bırakıldığını öne sürerek, yaşanan süreçle kente bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
     Kürtlerden çok Türklerin barışa inandırılması gerektiğini belirten konuşmacılar, yaşadıkları acıları unutamayacaklarını ama barış için her şeyi bir kenara bıraktıklarını dile getirdi.
     Sıkıntıların tekrar yaşanmaması için gereken desteği vereceklerini vurgulayan vatandaşlar, barışın son umut olduğunu, heba edilmemesi gerektiğini belirtti. Toplantıya katılan ve öğretmen olduğunu söyleyen bir kadın da babasının anlattığı Zilan katliamı ve Ağrı isyanlarıyla ilgili hikayeleri dinleyerek büyüdüğünü söyledi.
     Hakkariye geldiğinde öğrencilerin kendilerini ifade edemediklerine tanıklık ettiğini anlatan öğretmen, "Hakkaride savaş alanı gibi bir görüntü var. Çocukken annemiz bir hata işlediğimizde bizi polisle askerle korkuturdu. Bu kirli savaşın en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklar. Çocuklara resim yaptırdığımızda, hep silah ve savaş resimleri çizdiklerini görüyorum" diye konuştu.
    
     -Heyet Başkanı Paker-
    
     Vatandaşların taleplerini dinledikten sonra söz alan heyet başkanı Paker, 90 yıldır acı yaşayan insanların güvence istemesinin en doğal hakları olduğunu belirtti.
     "Barış sürecinden sonra da Kürt sorunun çözümü devam edecek" diyen Paker, Kürt sorununun sosyolojik, ekonomik ve kültürel bir sorun olduğunu vurguladı.
     Paker, barış sürecinin, her süreç gibi karşılıklı güven istediğine değinerek, karşılıklı güven olmazsa sürecin daha zor ilerleyeceğine dikkati çekti.
     Türkiyenin, yıllarca askerler ve bürokratlar tarafından yönetildiğini kaydeden Paker, şöyle konuştu:
     "Ülkeyi yıllarca halkın seçtikleri değil, atanmışlar yönetti. Bu süreç artık bitti. Onun için barış sürecini konuşabiliyoruz. Tek güvencemiz toplumun artık değişmiş olması. Barış mücadelesini beraber yapacağız. Kürt sorunun en önemli boyutu insan haklarının tam olmaması. Ana dilde eğitim talebi çok haklı bir talep ve bunu ileteceğiz. Sıkıntılı sürecin devam etmemesi için harekete geçtik. Biz bu barışa inanmasaydık zaten burada olamazdık."
     Bazı kişilerin heyete yönelik eleştirilerinin tamamına katılmadığını söyleyen Abdurrahman Kurt ise fikirlerin farklı olabileceğini ancak bir arada olmanın önemli olduğunu söyledi.
     Umutları ve heyecanları birleştirmek için Hakkaride olduklarını belirten Kurt, sürecin silahların bırakıldığı, demokratik sürecin başladığı bir dönem olduğunu kaydetti.
     Heyet üyesi Ayhan Ogan da bir şey görmeyince meselenin sıcaklığını da anlamadıklarına işaret ederek, sürecin, akan kanı durduracak şekilde sonuçlanması için herkesin çalışması gerektiğinin altını çizdi.
     "Bu milletin egemenlik hakkını elde etme zamanı gelmiştir" diyen Ogan, bundan sonraki dönemde, kimsenin Kürtü, dilini ve geleneklerini inkar edemeyeceğini belirtti.
    
     Muhabir: Cemal Aşan / Levent Harman
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER