Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Mardindeki Deyrulzafaran Manastırını ziyaret ederek Metropolit Özmen ile görüştü -Heyet Başkanı Ensaroğlu: "Süryanilik ve Süryaniler bu toplumun en önemli ve en kad


MARDİN (A.A) - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Mardinde Deyrulzafaran Manastırını ziyaret ederek, Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile görüştü.
     Yılmaz Ensaroğlu başkanlığındaki Kezban Hatemi, Mehmet Emin Ekmen, Fazıl Hüsnü Erdem, Etyen Mahçupyan, Yılmaz Erdoğan, Ahmet Faruk Ünsal ve Lami Özgenden oluşan heyet üyeleri, Deyrulzafaran Manastırını gezdi.
     Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, heyettekilere manastır hakkında bilgi verdi. Daha sonra heyet üyeleri Metropolit Özmeni makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü.
     Heyet Başkanı Ensaroğlu, burada yaptığı açıklamada, ellerinde çözüme ve barışa dair bir formülle gelmediklerini, amaçlarının gittikleri yerlerde görüştükleri kesimlerin düşüncelerini almak olduğunu belirterek, "Süryanilik ve Süryaniler bu toplumun en önemli ve en kadim unsurlarından biri. Yaşadığımız Kürt sorununun doğrudan tarafı olmasalar da doğurduğu sonuçlardan onların da etkilendiğini, ciddi mağduriyetler ve sorunlar yaşadıklarını biliyoruz. Hatta geçmiş ile şimdiki sayılarını karşılaştırsak, o bile süreç hakkında bir kanaate varmak için yeter" diye konuştu.
     Metropolit Özmen de yürütülen çözüm sürecini yakından izlediklerini ve desteklediklerini kaydetti. Ülkenin iyiliği ve herkesin barışı, huzuru için sürecin yürümesi gerektiğini ifade eden Özmen, şunları söyledi:
     "Bu olumlu süreci destekliyoruz. Sürecin başarılı olması için dualarımızı yapacağız. Ülkemizin gerçekten barışa ve huzura ihtiyacı vardır. 30 yıldır her toplumdan, her etnisiteden, her dinden, her kültürden insanları kaybettik. Tabi ki ölen insanlarımızı geri getiremiyoruz. Onları kalbimize gömdük. Bu barış, bu huzur inşallah geçmişimizden de ders alarak artık içimizi ısıtır. Herkesi bir araya getirir, herkesin kucaklaşmasına vesile olur. Bütün etnisitelerin, bütün kültürlerin bir arada olması ki bu zaten Türkiye Cumhuriyetinin ve daha önceki süreçlerin, insanların ruhlarında vardır. Çok kültürlülük, çeşitlilik zaten bizim hem zenginliğimizdir ve gerçeğimizdir. Onun için bize yabancı olmayan bu yapımıza tekrar kavuşmamız için ben şahsen dua ediyorum."
     Süryaniler, Kürtler ve Arapların binlerce yıldır birlikte yaşadıklarını anlatan Özmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Gerçekten ölen her insan bizim için büyük bir kayıp. Mardin, Süryaniler, Kürtler, Araplar, Ermeniler ve Aleviler ile güzeldir. Aynı şekilde bütün illerimiz bu çeşitliliği barındırmıştır. Bu çeşitlilik en doğal hakkımızdır. En gerçek yanımızdır. Tanrı isterse herkesi bir çeşit yaratırdı. Demek ki bu bizim gerçeğimizdir. Onun için bu gerçeği kabullenip, özümseyip birbirimize sarılarak sevmeliyiz. 5 bin yıldır buradayız. Dolayısıyla kültürümüz, tarihimiz ve dinimiz ile bizde bu ülkeye bir şeyler katmışız. Bu kültürün ayakta kalması için sadece bize iş düşmez. Bütün Türk vatandaşlarına iş düşer. Bütün kültürlerin, bütün dinlerin Türkiyenin zenginliği ve gerçeği için ayakta kalması için hepimize görev düşmektedir. Tanrı size güç versin ki bu barışı hep beraber sağlayalım."
     Ziyarette heyettekilerin tanıtıldığı sırada sanatçı Yılmaz Erdoğanın "Ben de heyetin artist üyesiyim" demesi gülüşmelere neden oldu.
     Daha sonra heyette yer alan Ahmet Faruk Ünsal, Fazıl Hüsnü Erdem ve Lami Özgen Kızıltepe ilçesine gitti. Diğer üyeler, kentteki temaslarını sürdürüyor.
    
     Muhabir: Nurten Aslan - İbrahim Sincar / İbrahim Yakut / Behçet Güngör
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER