Damacana sularla ilgili iddialar

Damacana sularla ilgili iddialar -Gaziantep Kalite Derneği Başkanı Ali Peri: -Dikkat edilmezse damacana su, su olmaktan çıkıyor ve zehir olarak sofralarımıza geliyor


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Kalite Derneği Başkanı Ali Peri, Damacana sular, üretiminden nakliyesine, satışından tüketimine kadar dikkat edilmesi gereken hususlar içermektedir. Eğer dikkat edilmez ise damacana su, su olmaktan çıkıyor ve zehir olarak sofralarımıza geliyor dedi.
     Peri, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede damacana su kullanımının her geçen gün arttığını belirtti.
     Son günlerde basında damacana suların büyük bir çoğunluğunun sağlıksız olduğu yönünde haberler yer aldığına dikkati çeken Peri, şöyle devam etti:
     Damacana sular, üretiminden nakliyesine, satışından tüketimine kadar dikkat edilmesi gereken hususlar içermektedir. Eğer dikkat edilmez ise su, su olmaktan çıkıyor ve zehir olarak sofralarımıza geliyor. Gerek bilinçsiz kullanım, gerekse sorumluluk sahibi olmayan üreticiler nedeniyle sağlığımızda ciddi riskler oluşmaktadır.
     Peri, suların damacanalara doldurulma sırasındaki hijyenik olmayan koşulların giderilmesi gerektiğini vurguladı.
     Damacanaların hijyenik bir şekilde temizlendikten sonra dolum işleminin yapıldığını, yıpranmış ve aşınmış damacanaların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini aktaran Peri, depolama ve nakliye aşamasında suların güneş görmeyen ve kapalı araçlarla nakledilmesi gerektiğini aktardı.
     Su satıcılarına da uyarılarda bulunan Peri, şunları kaydetti:
     Özellikle su satıcılarının depolarında, gereğinden fazla ve güneş ışığı gören yerlerde stok yapmamaları, damacanaları ve pet şişeleri uzun süre bekletmemeleri, kısa sürede satılacak ürünler içinde nemsiz, kuru ve temiz bir alan tercih etmeleri gerekmektedir. Tüketiciler ise damacanalarında kullandıkları pompaları en az haftada bir kez temizlemeli, işlenmiş su yerine memba suyu tercih etmeli, satıcıdaki depolama alanlarını kontrol etmeli, damacanalar üzerinde emniyet bandı bulunup bulunmadığına bakmalı, suyun cinsi, üretim adresi, dolum ve son kullanma tarihi gibi bilgileri etiketinden kontrol etmelidir. İlgili denetim mekanizmalarının da görevlerini sürekli yerine getirmelerini, halkın sağlığını tehlikeye düşüren üretici ve satıcıların da temizlenmesini bekliyoruz.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Damacana sularla ilgili iddialar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER