Defineci korkusundan uyuyamıyor

Defineci korkusundan uyuyamıyor -Çaycumaya bağlı Kadıoğlu köyünde, 4 yıl önce sebze ekeceği serasını güçlendirmek için kazı yaptığı sırada mozaik parçası bulan emekli madenci, resmi kazılarda Geç Roma dönemine ait villa çıkın


ZONGULDAK (A.A) - Hüseyin Tıraş - Çaycumaya bağlı Kadıoğlu köyünde, sebze ekeceği serasını güçlendirmek için kazı yaptığı sırada mozaik parçaları bulan emekli madenci, resmi kazılarda Geç Roma dönemine ait villa çıkınca defineci korkusundan uyuyamaz hale geldi.
     Kadıoğlu köyünde yaşayan Nizamettin Oral(67), evinin bahçesindeki serasını güçlendirmek için 2008de yaptığı kazı sırasında üzüm salkımlarının arasında oturan kadın ile elinde hançerle onu öldürmek isteyen bir erkek figürünün yer aldığı tarihi mozaik buldu.
     Resmi başvuru üzerine Ereğli İlçe Müze Müdürlüğünce başlatılan kazılarda uzmanlar, gün ışığına çıkarılan M.S 3-4. yüzyıla ait villanın tabanında Gaziantepteki Zeugma mozaikleri kadar güzel olarak nitelendirilen mozaiklere rastladı.
     Geçen yıl sona eren kazının ardından eserler, Nizamettin Oral ve eşi Hayriye Orala emanet edildi.
     Tarihi yapıların zarara verilmesinden korkan Oral, özellikle define avcıların altın umuduyla bahçesinde kazı yapabileceği tedirginliyle geceleri rahat uykuyu unuttu.
    
     -Geceleri en ufak bir seste kalkıyorum
    
     Nizamettin Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahçesinde 4 yıl önce başlayan çalışmalar kapsamında 2 dönümlük arazisinin tamamının kazıldığını söyledi.
     Geçen yıl kazı çalışmalarının tamamlandığını anlatan Oral, şöyle konuştu:
     Her kazı sezonunun ardından bulunan eserler bana emanet edildi. Mozaiklere kimsenin zarar vermemesi için evimden ayrılamıyorum. Geceleri en ufak bir seste kalkıyorum. Define avcılarının kazı yapmasından korkuyorum. Uykuyu unuttuk. 4 yıldır bahçemden de hiçbir şekilde faydalanamıyorum. Köyde yaşamamıza rağmen tarımla uğraşamıyorum. Bahçemden karşıladığım evimin sebze ihtiyacını artık para vererek alıyorum. Arazimin kamulaştırılacağı söylendi. Ancak şu ana kadar herhangi bir gelişme yok. Bir an önce devlet burayla ilgili kararını vermeli. Huzurum kalmadı.
     Oralın eşi Hayriye Oral da evlerinin önünün tamamen kazıldığını, kendilerine bahçe için yer de gösterilmediğini ifade ederek, Bize bahçeniz sit alanı ilan edilmiştir, burada hiçbir şey yapamazsınız denildi. Geçen yıl kazılar tamamlandı ama eserler kaldı. Bir de gece bekçiliğini bize yaptırıyorlar. Kendi bahçem varken sebzemi komşudan satın almak zorunda değilim. Bu yıl da soruna çözüm bulunmazsa yasal yollardan hakkımızı arayacağız diye konuştu.
    
     -Kamulaştırma çalışmaları-
    
     Ereğli Müze Müdürlüğü yetkilileri de köyde zengin bir tarihi mirasın bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
     Kazılarda geometrik desenli mozaikler ortaya çıkarıldı. Bereket sembolü maskın boynuzları arasında domuz figürleri, yan bordürlerde aslan ve leoparın kavgası, aslanın geyiği avlaması ve su perisi gibi sahnelerin yer aldığı mozaiklerle ilgili çalışmalar geçen yıl tamamlandı. Üzeri kapatılan kazı alanında, eserlerin yerinde restorasyonu ve sergilenmesi düşünülüyor. Kamulaştırma işine yönelik çalışmalar devam ediliyor. Bu süreç tamamlandığında eserlerin turistlerin ziyaretine açılması da mümkün olabilir.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Defineci korkusundan uyuyamıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER