Deniz çayırları araştırması

Deniz çayırları araştırması -Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Demirak: -Deniz çayırlarının denizlerdeki kirliliği üzerine çekerek adeta intihar ettiğini tespit ettik


MUĞLA (A.A) - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirak, deniz çayırlarının atık sudaki ağır metallerin arıtımında bir potansiyel olduğunu tespit ettiklerini belirterek, Deniz çayırlarının denizlerdeki kirliliği üzerine çekerek adeta intihar ettiğini tespit ettik dedi.
     Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirak, yaptığı yazılı açıklamada, yürütücülüğünü yaptığı Deniz Çayırları Kullanılarak Bazı Metal İyonlarının Biyosorpsiyonla Uzaklaştırılması araştırmasının TÜBİTAK tarafından da desteklendiği kaydetti.
     Dünyada endüstriyel gelişmeye bağlı ortay açıkan çevre kirliliğini artıran en önemli kirleticilerin başında ağır metal atıklarının geldiğine işaret eden Demirak, atıkların doğal hayatın temel besin zincirini oluşturan algler ve tek hücrelilerin hayatını etkilediğine değindi. Atıkların insan hayatını da etkilediğini vurgulayan Demirak, metal atıkların, kanserden böbrek hastalıklarına pek çok rahatsızlığa yol açtığını bildirdi.
     Son yıllarda gelişmiş ülkelerde biyolojik arıtma sistemlerinin etkin olarak kullanıldığını belirten Demirak, biyolojik arıtma sistemlerinde de elde edilen atık çamurda, ağır metal iyonlarının birikebileceğini vurguladı. Ağır metallerin biriktiği bu çamurların, tarımda gübre olarak kullanılması ve yakılmasının yeni çevre problemleri doğuracağına değinen Demirak, açıklamasında, Atık sudan ağır metal arıtımı için ayrı bir ön arıtma sistemi tasarlamak yararlı dedi.
     Demirak, ağır metallerin, doğal geri dönüşümle bitkisel organizmalara geçmesinin metal kirliliğin önlenmesinde en etkili yol olduğunu vurguladı.
     Demirak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Bu kapsamda, yapılan projede ülkemiz kıyılarında (Gökova) bulunan deniz çayırının atık sudaki ağır metallerin arıtımında bir potansiyel olabileceğini araştırdık. Çalışma sonucunda deniz çayırının metal bağlama potansiyelinin yüksek olduğunu tespit ettik. Başka bir ifade ile deniz çayırlarının denizlerdeki kirliliği üzerine çekerek adeta intihar ettiğini tespit ettik. Deniz çayırları denizlerimizin oksijen deposudur. Denizlerin temizliğinin göstergesidir. Bu canlı ancak temiz deniz ortamında yaşayabilir ve Akdeniz için endemik bir türdür.
    
     Muhabir: Kenan Gürbüz
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Deniz çayırları araştırması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER