Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Türkmen: Dolaşım bozukluğu nedeniyle bacaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, aşırı tuz ve su kaybı ile bazı dış etkenler kram


DENİZLİ (A.A) - Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Beşir Türkmen, aşırı tuz, su kaybı ve heyecanın krampı tetiklediğini söyledi.
     Türkmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir doku spazmı olan krampın, bir ya da birden fazla kas demetinde, sert bir adale yumrusu tarzında, aniden meydana gelen kısa veya uzun süreli kasılmalar olduğunu belirtti.
     Türkmen, şunları söyledi:
     Dolaşım bozukluğu nedeniyle bacaklara yeteri kadar kanın gitmemesi, omurgada meydana gelen sinir sıkışmaları, aşırı tuz ve su kaybı ile bazı dış etkenler krampı tetikliyor. Kramplar, saatçi, berber, terzi ve sporcularda çok sık görülür. Yaşlı, yetişkin, genç ve çocuklarda hatta gebelerde bile görülebilir. Yaşlı ve yetişkinlerde görülen krampların nedeni kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineral eksiklikleri, aşırı egzersiz, ısınmadan yapılan egzersizler, fazla terleme, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı idrar söktürücü ilaçlar ve kalp damar hastalıkları gibi durumlardır. Çocuklarda görülen krampların nedeni ise bulantı ve kusma sonucu oluşan aşırı sıvı ve elektrolit kaybı, aşırı sıcaklarda terleme sonucu meydana gelen kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaybı olarak sıralanabilir.
     Deniz veya havuzda yüzerken meydana gelen kramplar sırasında sakin olunması gerektiğini vurgulayan Türkmen, Yapılması gereken tek şey karaya doğru sırt üstü yüzmektir. Panik yapmanız en çok kendinize zarar verir. Çünkü heyecan, kas krampını beş kat artırır. Eğer suyun içinde yanınızdaki kişiye kramp girdi ise siz suyun içinde arkadaşınızın bacağını ovalayarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışabilirsiniz dedi.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER