Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat:

Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat: Türkiyenin en fazla uçan yangın helikopteri olmuşuz; bu yıl 222 saat havada kalmışız


DENİZLİ (A.A) - Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, Denizlideki yangın helikopterinin bu yıl 222 saat havada kalarak Türkiyenin en fazla uçan yangın helikopteri olduğunu söyledi.
     Kanat, Orman Bölge Müdürlüğü Çamlık Tesislerinde 2012 orman yangını sezonunu değerlendirdiği toplantıda, yangına elverişli ve rüzgarlı havada insanın ve teknolojinin yapabileceği fazla bir şey olmadığını belirtti.
     Bu yıl Denizlide 47 yangın çıktığını, geçmiş 10 yılın ortalamasının 60 civarında olduğunu kaydeden Kanat, 2012 orman yangını sezonunda 80 hektarlık ormanın yandığını söyledi. Kanat, bu yıl yangınlara ortalama 13 dakikada müdahale ettiklerini ifade ederek, Bu bizim için iyi bir şeydir, bunu daha da aşağıya çekmenin gayreti içerisinde olacağız. Geçen yıl 50 yangında 65 hektar alan yanmıştı. Bu yıl kasıttan çıkan yangınımız sıfır ama ihmal ve dikkatsizlikten çıkan yangınlarımız çoğaldı. Bunun da yüzde 10-15 arasında sigara izmaritinden oldu. Sigaradan dolayı yol kenarında çıkan yangınlarımızda bir artış var. İnsanlar arabam kokmasın, kirlenmesin diye sigara izmaritini dışarı atıyor. Görüp duruyorum, niçin attıklarını sorduğumda farkında olmadan attıklarını söylüyorlar. Bu konuda duyarlı olunmasını istiyoruz diye konuştu.
     Çıkan yangınların yüzde 70inin nedeninin bilinmediğini söyleyen Kanat, bu yıl kasten çıkarılmış yangın olmadığını, yangınların ihmalden, yıldırımdan ve sigaradan çıktığını kaydetti.
     Kanat, Denizli, Uşak, Muğla, Antalya, Afyon, Burdur, Isparta gibi bölgedeki yangınlarda da desteğe hazır olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Antalya ve Muğlada sahil şeridinde yeterli uçak ve helikopter gücü var, ama iç kısımlara geldiğimizde, Burdurda, Ispartada, Afyonda, Uşakta, Kütahyada yok, sadece Denizlide var. Sonuç itibarıyla biz burada stratejik olarak bu bölgeye bakıyoruz. Sahil şeridindeki yangınlarda onlara destek veriyoruz. Ve sonuçta bakıyoruz ki, Türkiyenin en fazla uçan yangın helikopteri olmuşuz. Bu yıl 222 saat havada kalmışız. Hatta Antalyadaki yangında arkadaşlarımız 11 saat 20 dakika helikopter kullanarak bir rekor kırmışlardır, malum otobüs şoförleri bile 6 saat araç kullanıyor. Bu arkadaşlarımızın dinlenme süreleri de sadece yakıt alma süreleri ile sınırlı kalmıştır.
     Yanan ormanlık alanların bakımını yaparak yeniden ağaçlandırdıklarını kaydeden Kanat, yılda 5 milyon fidan dikimi gerçekleştirdiklerini söyledi.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Halil Şahin
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER