Deprem Haftası

Deprem Haftası -İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gündoğdu: Afet yönetiminin temel amacı, afete uğrayan insanları ve diğer canlıları kurtarmak ve en kısada normal yaşam koşullarını sağlamaktır


GÜMÜŞHANE (A.A) - İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, afet yönetiminin temel amacının, afete uğrayan insanları ve diğer canlıları kurtarmak ve en kısada normal yaşam koşullarını sağlamak olduğunu söyledi.
     Deprem Haftası dolayısıyla Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Vali Yusuf Mayda, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Serhat Önder, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, Afet ve Acil Durum Müdürü Nesut Bayrak, kurum müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
     Vali Mayda, burada yaptığı konuşmada, depremin hassas bir konu olduğunu belirterek, Afet ani durumda gelişen bir hadisedir. Önemli olan ona hazırlıklı olmaktır. Elbette afeti önleyemeyiz ama afete karşı gerekli hazırlıkları yapmışsak o zaman en az zayiatla o afeti geçiştirmiş oluruz dedi.
     Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, afetin genel anlamda insan ve diğer canlılar için fiziksel ve ekonomik kayıplar oluşturan, normal yaşam ve toplumsal faaliyetleri kesintiye uğratarak sosyal yaşamı etkileyen ve etkilenen topluluğun üstesinden gelemediği doğal bir afet olduğunu söyledi.
     Afet yönetiminin temel amacının, afete uğrayan insanları ve diğer canlıları kurtarmak ve en kısada normal yaşam koşullarını sağlamak olduğunu ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:
     Bu amacı gerçekleştirmenin olmazsa olmaz koşulları, gerekli bilgi ve deneyim, planlama ve eşgüdümdür. Kökenleri ve gelişim hızları ne olursa olsun, tüm afet olayları ile ilgili faaliyetleri, zarar azaltma, hazırlıklı olma, olaya müdahale ve iyileştirme olarak dört ana unsurda toplayabiliriz. Türkiyenin bir deprem ülkesi olduğu yeni keşfedilen bir olgu değildir. Tarihsel süreç içerisinde 1900 yılına kadar bin 175 tarihsel deprem belirlenmiştir. 1900 yılından sonra ülkemizde 149 deprem meydana gelmiş ve depremlerde 578 bin 544 yapının yıkılması ya da ağır hasar alması sonucunda 97 bin 203 insanımız hayatını kaybetmiştir.
     Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Dokuz ise dünyada ve Türkiyede fay hatları ve depremlerin meydana geliş nedenleri, Yrd. Doç. Dr. Özlem Çavdar yapı teknikleri konusunda açıklamada bulundu.
     Vali Mayda, konferansa katkıda bulunanlara teşekkür belgesi ve plaket verdi.
     Konferans, afetlerle ilgili fotoğraf sergisinin açılmasıyla sona erdi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER