Depremi yaşatarak öğretiyorlar

Depremi yaşatarak öğretiyorlar -AKUT tarafından Sakaryada kurulan deprem simülatörü ile öğrencilere afet öncesi, anı ve sonrası hakkında uygulamalı eğitim verildi -AKUT gönüllüsü Canbaz: -"Hedefimiz Türkiyenin tamamını dolaşa


SAKARYA (A.A) - Arama Kurtarma Derneği (AKUT) tarafından Sakaryada kurulan deprem simülatörü ile öğrencilere afet öncesi, anı ve sonrası hakkında uygulamalı eğitim verildi.
     Hendek ilçesinde AKUT ve özel bir sigorta şirketi tarafından organize edilen Hayata Devam Türkiye projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanına kurulan deprem simülatörüyle, öğrenci ve ilçe halkı deprem konusunda bilinçlendirildi.
     Tır içerisine kurulan simülatörde biri güvenli diğeri güvensiz olarak adlandırılan 2 odada, 7,4 şiddetinde suni deprem meydana getirilerek, deprem anında neler yapılması gerektiği aktarıldı.
     Sigorta şirketinin proje koordinatörü Burçak Seyis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının doğal afetlerle ilgili olarak halkı maksimum seviyede bilinçlendirmek olduğunu söyledi.
     Deprem, yangın, sel ve sigorta konusunda eğitim verdiklerini belirten Seyis, afet öncesi ve sonrasında insanların neler yapması gerektiğini anlattıklarını vurguladı.
     Seyis, deprem tırın da bulunan simülatörle insanlara deprem anını yaşatıp, evdeki eşyaları sabitledikleri durumlarda ne kadar az etkilendiklerini göstermek olduğunu ifade ederek, "Simülatörümüzde bir güvenli bir de güvensiz odamız var. Güvenli odamızda bütün eşyalarımız sabitlenmiş durumda özellikle evdeki ağır eşyaları sabitlemelerini söylüyoruz" şeklinde konuştu.
     Simülatör sayesinde insanlara depremi yaşatarak bu konuda deneyimlendirmek istediklerini belirten Seyis, "Asıl amacımız, seyredenlere gerçekte neler yaşandığını biraz olsun göstermek. İnsanlara çok fazla tekrar yaparak, yapılması gerekenleri refleks haline getirebilmelerini sağlanabileceğini söylüyoruz. Önceliğimiz sağlam binalarda oturmak, sonrasında eşyaları sabitleyip güvenliğimizi artırmaya çalışmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.
     Projenin 5 yıl için tasarlandığını, 3 yılda 35 ili dolaştıklarını kaydeden Seyis, bu yıl 23 il ve 50 ilçeyi ziyaret etmeyi hedeflediklerini, amaçlarının 5 milyon insana ulaşmak olduğunu kaydetti.
    
     -"Similatör 7,4 büyüklüğünde deprem meydana getiriyor"-
    
     AKUT gönüllüsü Özden Canbaz da projenin 4. yılını tamamlamak üzere olduğunu söyledi.
     Proje başladığından beri 3 milyon kişiye ulaştıklarını ifade eden Canbaz, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Hedefimiz Türkiyenin tamamını dolaşarak, deprem konusunda halkımızı bilgilendirmek. Bu konuda çalışmalar yapmaktayız. Gittiğimiz illerde similatörümüzle birlikte deprem anındaki durumu anlatmaktayız. Similatör 7,4 büyüklüğünde deprem meydana getirmekte. Gittiğimi illerde afet bilinçlendirme semineri vermekteyiz. Bu kapsamda deprem, sel hakkında öncesi, anı ve sonrası yapılacaklar hakkında bilgiler sunmaktayız.
     Akut olarak, 2012 yılında 112 bin kişiye deprem bilinçlendirme semineri vermiş bulunmaktayız."
    
     Muhabir: Enes Duran
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Depremi yaşatarak öğretiyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER