Diş Hekimleri Haftası

Diş Hekimleri Haftası -Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü: Diş çürükleri ile diş eti hastalıkları, kalp damar, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum risklerini artırmaktadır


KÜTAHYA (A.A) - Diş çürükleri ile diş eti hastalıklarının, kalp damar, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum risklerini artırdığı bildirildi.
     Kütahya İl Sağlık Müdürlüğünden, 21-27 Kasım tarihlerini kapsayan Diş Hekimleri Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, insanın sağlık halinin devamının yaşam kalitesinde belirleyici olduğu ve bireylerin fiziksel sağlığının vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olmasıyla mümkün olduğu belirtildi.
     Ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin, bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilediği duyurulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Diş çürükleri ile diş eti hastalıkları, kalp damar, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum ve düşük doğum risklerini artırmaktadır. Bu bağlamda ağız ve diş sağlığımıza verdiğimiz önem, genel sağlık anlayışımızı ortaya koymaktadır. Çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar, ilerleyen yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi bakımından çok önemlidir. Bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde akranları kadar aileleri, öğretmenleri ve medyanın da çok önemli etkisi olduğu bilinen bir gerçektir.
     Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri, diş eti hastalıklarından korunmada bireyler, sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilinçlendirilmelidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlıklarının kazandırılması gerekmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve eğitimle ağız diş sağlığı bilgilerinin artırılması, doğru tutum, alışkanlıklarının oluşturulması, koruyucu uygulamalarla hastalıkların yaygınlık ve şiddetinin azaltılması suretiyle yaşam kalitesinin artırılması sağlanabilir.
     Açıklamada, Kütahya İl Sağlık Müdürlüğünün, Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile 2007 yılında başlattığı Fırçalar Sınıfta Dişler Yolunda projesi çerçevesinde çalışmalar yürütüldüğü ve toplam 2 bin 200 kişiye eğitim verilerek, ilkokul 1-4üncü sınıflar ile 5inci sınıf öğrencilerine flor jel uygulaması yapıldığı ifade edildi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Diş Hekimleri Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER