Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (2)

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (2) -Terör örgütünün Kuzey Iraktaki faaliyetlerinin sona erdirilmesi çalışmaları şu anki bir gelişme değil. Bunu Türkiyenin temel hedefi olarak algılamak lazım -Kıbrısta sürecin sürekli dondurulmu


TRABZON (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terör örgütünün Kuzey Iraktaki faaliyetlerinin sona erdirilmesi çalışmalarının şu anki bir gelişme olmadığını belirterek, Bunu Türkiyenin temel hedefi olarak algılamak lazım dedi.
     Davutoğlu, Trabzon Müzesi Kostaki Konağında yaptığı basın toplantısında, Türkiyenin bir taraftan demokratikleşme adımları atarken diğer taraftan da terör konusunda da etkin faaliyetlerini sürdüreceğini kaydetti.
     Barış ve huzurun temin edilmesi için her tarafla yoğun görüşmeler sürdürülüyor diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
     Terör örgütünün Kuzey Iraktaki faaliyetlerinin sona erdirilmesi çalışmaları şu anki bir gelişme değil. Bunu Türkiyenin temel hedefi olarak algılamak lazım. Bunlar uzun zamandır terörle mücadele çerçevesinde yürüttüğümüz faaliyetler içerisinde. Barzaninin ziyaretleri biliniyor. Küresel forum çerçevesinde PKK ile ilgili açıklamalarımız oldu. Üçlü mekanizmalar var.
     Bir gazetecinin, İstanbulda yapılacak Karma Ekonomik İşbirliği toplantısına Ermenistandan bir temsilci katılacak mı- sorusu üzerine Davutoğlu, Ümit ediyoruz ki KEİ alanı genişler. İnşallah bu sorunlar aşıldığında Ermenistanın da bu mekanizmaya katılmasını istiyoruz. Kurucu üye olarak bulunduğu en üst düzeyde temsil edilmesine önem veriyoruz yanıtını verdi.
    
     -Kıbrıs Meselesi-
    
     Kıbrısta sürecin sürekli dondurulmuş olarak sürdürülebilmesinin mümkün olmadığını da ifade eden Davutoğlu, Maalesef KKTCnin bütün iyi niyetli çabalarına son olarak da Derviş Eroğlunun Ban Ki-muna yazdığı mektuba karşın uluslararası konferans yapma tekliflerini reddetti. Hristofyas aday olmadığını erken açıklayarak müzakerelerin anlamı kalmamıştır gibi bir yoruma tabi tutuldu. Buna rağmen Kıbrıs Türk tarafı müzakere taleplerini yineledi. Rahatsızlığımızı da ifade etti. Türkiye-AB ilişkileri bağlamında en çok zarar gören biziz. Kimse Rum tarafına dönüp de ciddi şekilde masaya otur talebini Rumlara iletmedi. Dönem başkanlığını alması durumunda bu konudaki uluslararası toplumdaki irade eksikliği Kıbrısta çözüme katkı sağlamıyor diye konuştu.
     Davutoğlu, Gürcistan ile açılan Sarp kapısı bölge ticaretine zarar veriyor mu- sorusu üzerine, Biz kapıları açtığımızda çok güzel özellikler dışında bazı olumsuz sektörler de bu kapıdan geçebiliyor. Geçişleri zorlaştıralım denirse mal ve insan geçişleri de olmaz dedi.
     Vize muafiyetlerinden kumar ve kaçakçılık olayına karışanların yararlanmamasını istediklerini belirten Davutoğlu, Görev Trabzonlulara düşüyor. Olumlu etkileşimleri artırmalı, bu imkan olarak görülmeli, tehdit ve risk olarak minimize edilmeli diye konuştu.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Murat Demirci
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber Dışişleri Bakanı Davutoğlu: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER