Diyarbakırda 6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı

Diyarbakırda 6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı -Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Bilmez: Belediyelerin, büyükşehir belediyesi olduktan sonra aldığı para miktarında yüzde 52 artış olacak -Büyükşehir Belediye Ba


DİYARBAKIR (A.A) - İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, belediyelerin, büyükşehir belediyesi olduktan sonra aldığı para miktarında yüzde 52 artış olacağını söyledi.
     Genel Müdür Yardımcısı Bilmez, İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliğince Diyarbakır Green Parkta düzenlenen 6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiyenin değişim sürecinden geçtiğini belirterek, 6360 sayılı Kanunun, idari yapıyı değiştiren bir çok değişikliğe neden olacağını bildirdi.
     Düzenlemenin ardından büyükşehir sayısı 16dan 29a, büyükşehir ilçe sayısı 143ten 500e yükselirken, il belediye sayısının 65ten 52ye, ilçe belediye sayısı 749dan 418e, belde belediye sayısının da bin 977den 425e ineceğini ifade eden Bilmez, toplam belediye sayısının 2 bin 950den bin 425e düşeceğini kaydetti.
     Bilmez, yeni uygulamayla büyükşehir belediyelerin vergi gelirlerinden pay alma oranının yüzde 5ten yüzde 6ya yükseleceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
     Eskiden bu payın yüzde 70i doğrudan alınıyordu. Bu oran yeni düzenlemeyle yüzde 60a indirildi. Büyükşehir belediyeleri vergi gelirlerinin yüzde 60ını doğrudan alacak, yüzde 40ını havuza gönderecek. Bu değişiklik Diyarbakır ve Erzurum için büyük bir avantaj; İstanbul, Kocaeli, Ankara ve İzmir için ciddi dezavantajdır. Bu vergi gelirleri az olan belediyeleri korumak için yapıldı. Nüfusu aynı olan yerleşim birimlerinden yüz ölçümü büyük olan belediyeler daha fazla para alacak. Düzenlemeye büyükşehir belediyelerinin gelirinde artış olacak. Çünkü tüzel kişiliği sona erecek İl Özel İdaresi ile kapanan belde belediyelerin paraları büyükşehir belediyesine gelecek. Belediyelerin, büyükşehir belediyesi olduktan sonra aldığı para miktarında yüzde 52 artış olacak.
    
     -Çağın ideal yönetim modeli
    
     Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, Diyarbakırın 8 bin yıl boyunca yaşamın kesintiye uğramadığı, dünyanın nadide şehirlerinden birisi olduğunu belirtti.
     Bu toplantının düzenlemenin yürürlüğe gireceği tarihten 15 ay önce düzenlenmesinin çok sevindirici olduğunu belirten Baydemir, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyeler Birliğine teşekkür etti.
     Yerel yönetimlerin 21inci yüzyılın ideal yönetim modeli olduğunu vurgulayan Baydemir, şöyle dedi:
     Yerel yönetimlerin, çağın ideal yönetim modeli olma yolundaki yükselişi devam ediyor. Yerinden yönetim, çağımızın en kabul gören yönetim modellerinden biri olma ilgisini hala sürdürüyor. Türkiyenin, ABnin bir parçası olma yolunda arzu sahibi olsa da yerel yönetim modeli konusunda alması gereken mesafeler bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Yasa benim açıdan ileri adım olmakla birlikte henüz alınması gereken mesafeleri var. Öncelikle kaynaklara erişim konusunda, yerel kültür ve dillerin korunması konusunda önemli mesafeler var.
     Düzenlemenin, belediye ile valilik kurumları arasındaki kimi iş ve işlemlerde yeni çatışma alanlarını çıkarma riski var. Bu risk alanlarının aşımı konusunda Türkiye Belediyeler Birliği ile Mahalli idareler Genel Müdürlüğünün birlikte düzenleyeceği etkinlikle daha iyi ele alınabilir.
     Vali yardımcıları Zafer Engin, Hüsnü Cemal Kansız ile büyükşehir, ilçe belediyeleri ile il özel idaresi temsilcilerinin katıldığı toplantı bugün sona erecek.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakırda 6360 Sayılı Kanun Bilgilendirme Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER