Diyarbakırda Üniversite Köprülü Kavşağı açılışı(2)

Diyarbakırda Üniversite Köprülü Kavşağı açılışı(2) -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Karadenizin Akdenize bağlanması ile oluşan hattın Diyarbakırdan geçmesi, uzun vadede de bu yolun Şanlıurfa ve Ortadoğuya demiryolu ile


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Karadenizin Akdenize bağlanması ile oluşan hattın Diyarbakırdan geçmesi, uzun vadede de bu yolun Şanlıurfa ve Ortadoğuya demiryolu ile bağlanması gündemde. Bunlar Diyarbakırın geleceği için son derece önemli dedi.
     Bakan Eker, Diyarbakır-Silvan Devlet Yolu üzerinde yapılan Diyarbakır Silvan Devlet Yolu Üniversite Köprülü Kavşağının açılışı amacıyla düzenlenen törende, geçen hafta Dicle Kralkızı Barajının ana kanalının 61 kilometrelik kısmı ile Pamukçay Barajının hizmete açılışı nedeniyle Diyarbakırda bulunduğunu hatırlatarak, ana kanal inşaatının devam ettiğini, geri kalan 96 kilometrelik bölümünün de 2013 yılı içerisinde tamamlanacağını söyledi.
     Barajın tamamlanması ile yaklaşık bir milyon 400 bin dönüm arazinin sulanacağını ifade eden Bakan Eker, Silvan Barajı inşaatı tüm saldırılara, engelleme çabalarına rağmen devam ediyor. Şanlıurfa için Atatürk Barajı ne ise Diyarbakır için de Silvan Barajı o. Barajın tamamlanması ile 2 milyon 440 bin dönüm arazi sulanacak diye konuştu.
     Eker, Türkiyenin en önemli kavşaklarından biri olan Üniversite Köprülü Kavşağının modern bir teknoloji ile kısa süre içerisinde tamamlandığını kaydederek, son 1.5 yıl içerisinde bu da dahil 3 kavşak yapıldığını, geriye 9 kavşağın kaldığını belirtti.
     3 kavşağın maliyetinin 64 milyon lira olduğunu, Ulaştırma Bakanlığının Karayolları Genel Müdürlüğünce Diyarbakıra bu kavşaklarla ilgili yaptığı yatırımın 443 milyon lira olduğuna dikkati çeken Eker, açılışı yapılacak kavşağın uluslararası yol güzergahı olması açısından önemli olduğunu vurguladı.
    
     -Kuzey güney hattında yeni ulaşım yolu-
    
     Eker, tarım, sağlık, ulaştırma ve daha birçok alandaki projelerin hayata geçirilmesinin Diyarbakıra olan sevginin bir parçası olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
     Sayın Başbakanımızın talimatı ile Diyarbakır için orta ve uzun vadede düşünülen projeler hayata geçiriliyor. Bunlardan biri Türkiyenin kuzey- güney hattında yeni bir aksa, yeni bir ulaşım yoluna kavuşmasıdır. Karadenizin Akdenize bağlanması ile oluşan hattın Diyarbakırdan geçmesi, uzun vadede de bu yolun Şanlıurfa ve Ortadoğuya demiryolu ile bağlanması gündemde. Bunlar Diyarbakırın geleceği için son derece önemli. Yakın tarihte tarım sektöründe sulama kanallarının inşasının bitmesi ile kaydedilecek gelişme kısa süre içinde bölgenin işsizliği ile mücadele konusunda büyük katkı sağlayacaktır. Bunların hayata geçmesi için çaba sarf ediyor, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Diyarbakır bu hizmetler ile çok daha güzel, iyi noktalara taşınacaktır.
     Diyarbakırda Aralık ayının son günlerinde nihai terminal binasının yapımı ile ilgili karar veriliyor. Projesi bitti, artık kazma vurulacak hale geldi. 2015 yılına kadar da inşallah Diyarbakıra uluslararası nitelikte 10 uçağın aynı anda inebileceği, körüklü sistemlerin bulunduğu büyük bir havayolu terminal binası yapılıyor.
    
     -Diyarbakır yeniden hayat buluyor-
    
     Vali Mustafa Toprak, Diyarbakırın son yıllarda hükümetin destekleri ile önemli yatırım çalışmalarına konu edildiğini ifade ederek, yürütülen köprülü kavşaklar, çevre yolları, modern terminal binası gibi çalışmaların kente büyük katkı sağladığını belirtti.
     Diyarbakırın bu çalışmalarla adeta geleceğinin yeniden inşa edildiğini vurgulayan Vali Toprak, Desteklerinizle Diyarbakır yeniden hayat buluyor. Biz dahi burada kaç çalışma yapıldığını, nerede neler yapıldığının hesabını yapmakta zorlanıyoruz. Böyle bir il yok. Köprülü kavşaklar, çevre yolu çalışmaları, bağlantı yolları ve asfaltlama çalışmaları ile Diyarbakırı hep birlikte yeniden inşa ediyoruz dedi.
    
     -Bölünmüş yol uzunluğu 22 bin kilometreyi aştı-
    
     Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, 9 bin yıllık tarihi ile 26 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakırın stratejik önemini her zaman koruduğunu, Güneydoğunun kültürel merkezlerinden biri olarak geçmişe ışık tuttuğunu söyledi.
     Tarıma dayalı sanayideki gelişmelerin yanı sıra ticaret merkezlerine erişim kolaylığı ve turizm potansiyeli ile Diyarbakırda kent nüfusunun sürekli artış gösterdiğini ifade eden Turhan, buna paralel olarak da trafik yoğunluğunun arttığını, bunu önlemek amacıyla da kentteki 3. kavşağı hizmete açtıklarını belirtti.
     Turhan, güvenli bir ulaşım hizmeti vermek, kesintisiz bir trafik akışı sağlamak için hazırlanan projenin yapımına geçen yıl başlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
     2 bin metresi ana yol, 2 bin 200 metresi kavşak kolları, 34 metresi üniversite alt geçit köprüsünü kapsayan proje 10 milyon 500 bin liraya mal oldu. Bu projenin tamamlanması ile Diyarbakır- Silvan karayolu ile üniversiteye bağlanan yoldaki trafik güvenli ve konforlu bir şekilde sağlandı. Yolda transit trafik akışı da sağlandığından beklemeler ortadan kalktı, araçların çevreye bıraktığı egzoz emisyonları da azaldı. Böylece akaryakıt, bakım- onarım, işletme giderleri ve zamandan tasarruf edilerek yol kullanıcılarına ekonomik bir ulaşım imkanı sağlandı.
     Konuşmaların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım ve Bakan Eker, 10 milyon 500 bin lira bütçe ile hayata geçirilen, 2 bin metre uzunluğundaki Diyarbakır Silvan Devlet Yolu Üniversite Köprülü Kavşağını hizmete açtı.
    
     (Bitti)
    
     Muhabir: Sema Kaplan - Nurten Aslan - Ümit Özdal
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Diyarbakırda Üniversite Köprülü Kavşağı açılışı(2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER