Diyarbakır ve Şanlıurfanın yaşlı nüfusu açıklandı

Diyarbakır ve Şanlıurfanın yaşlı nüfusu açıklandı -TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürü Uras: Diyarbakırda 66 bin, Şanlıurfada ise 60 bin yaşlı nüfus bulunuyor


ŞANLIURFA (A.A) - Diyarbakır ve Şanlıurfadaki yaşlı nüfus rakamları açıklandı.
     Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü Mehmet Salih Uras, yaptığı açıklamada, TRC2 bölgesinde bulunan Diyarbakır ve Şanlıurfaya ait 65 ve üstü yaşlardaki nüfusun Diyarbakırda 27 bin 988i erkek, 38 bin 222si kadın olmak üzere 66 bin 210, Şanlıurfada ise bu oranın 25 bin 435i erkek, 35 bin 456sı kadın olmak üzere 60 bin 891 olduğunu bildirdi.
     Bölgenin yaşlı nüfus oranının Türkiye ortalamasının altında kaldığını belirten Uras, şöyle dedi:
     Bölgede doğurganlık oranının yüksek oluşu, yaşlı nüfus oranını da düşük tutuyor. Türkiyede doğurganlık hızı binde 2,0 iken, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin doğurganlık hızı ise binde 3,2 olarak hesaplanıyor. Türkiyede yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 7,5 olarak hesaplanırken, bu oran Diyarbakır nüfusunun yüzde 4,2sini, Şanlıurfada ise yüzde 3,5ni oluşturuyor. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının yüzde 10u geçmesi, nüfusun yaşlanmasının göstergesi olarak kabul ediliyor. Nüfus projeksiyonlarına göre Türkiyenin yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 7,5den yüzde 10,2ye yükselerek yaşlı nüfus yapısına sahip ülkeler arasında yer alacağı tahmin ediliyor. 2023 yılında Diyarbakırda yaşlı nüfus oranı yüzde 4,2den yüzde 5,1e, Şanlıurfada ise yüzde 3,5den yüzde 4,0e çıkacağı tahmin ediliyor.
    
     -Erkekler, yaşlılar grubunda hakimiyeti kaybediyor-
    
     Uras, diğer yaş gruplarında hakimiyeti elinde bulunduran erkekler, 65 ve üstü yaşlar grubunda hakimiyeti kadınlara devrettiğini belirterek, Diyarbakır nüfusunun yüzde 51ini erkekler, yüzde 49unu kadınlar oluştururken, Şanlıurfada erkek ve kadınların oranı neredeyse eşit bulunuyor. 65 ve üstü yaşlarda ise kadınlar grubun hakimiyetini alıyor. Diyarbakırda yaşlı grubun yüzde 42,3ünü erkekler, yüzde 57,7sini kadınlar, Şanlıurfada yüzde 41,8ini erkekler, yüzde 58,2sini ise kadınlar oluşturuyor şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakır ve Şanlıurfanın yaşlı nüfusu açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER