DÜde Kürt Romanı ve Nevruz konferansı

DÜde Kürt Romanı ve Nevruz konferansı


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesinde (DÜ) Kürt Romanı ve Nevruz konulu konferans düzenlendi.
     Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından Üniversite Kongre Merkezinde düzenlenen Kürt Romanı ve Nevruz konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Fransa İnalco Üniversitesi Kürt Dili ve Medeniyeti Anabilim Dalından Yrd. Doç. Dr. İbrahim Seydo Aydoğan, Fransız İhtilali ile birlikte her milletin kendi tarihini daha geriye götürmeye çalıştığını ifade ederek, Kürtler de bu rehavete kapılarak kendi tarihini daha geriye götürmeye çalışmıştır. Ancak ne yaparsanız yapın kendi tarihiniz yazılı kaynaklara dayanır, ya kendi yazdıklarınız ya da başka milletlerin sizin hakkınızda yazdıkları kadar geriye gidersiniz. Nitekim bundan bin yıl önce Firdevsinin Şehname eserinde Kürtlerin adı ve Nevruz Bayramından bahsedilmiştir dedi.
     Kürt romanının tarihçesine değinen Aydoğan, ilk Kürt romanı olarak 1935te yayımlanan Erebe Şemonun Şivanı Kürda adlı kitabı kabul edilse de, aslında ilk Kürt romanının 17. yüzyılın sonlarında tamamlanan Ahmede Haninin yazdığı Mem u Zin kitabı olduğunu söyledi.
     Kürt Edebiyatının iki bölümde incelenmesi gerektiğini söyleyen Aydoğan, İlki Bolşeviklerin etkisinde kalan Kürt Edebiyatı, ikincisi de Türkiyedeki Kürt Edebiyatıdır. Sovyet topraklarında yazılan kitaplarda yazarların ideolojiden kendilerini kurtaramadıklarını görürüz. Nitekim Bolşevik propagandası yapılmazsa yazar kitabının yayımlanmayacağını bildiğinden böyle bir yola başvurduğunu anlıyoruz. Türkiyedeki Kürt Edebiyatına baktığımızda ise modern Kürt edebiyatının başlangıcını 1898de Mikdat Mithat Bedirhanın çıkardığı Kürdistan adlı gazeteyi alıyoruz. Bu gazetede hem şiirler hem hikayeler yazılmıştır bilgisini verdi.
     Aydoğan, son dönem Kürt romanlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
     12 Eylül 1980 darbesiyle yurt dışına kaçmak zorunda kalan Kürt aydınları, kendi dili için uğraştığında Avrupanın maddi destek sağladığını gördü. Kürt aydınlar Bu konuda çalışmalara yöneldiler. Kürt Edebiyatı Mahmut Baksi ve Mehmet Uzunla yeni bir döneme girdi. Baksinin Gündeke Dino kitabıyla birlikte Kürt Edebiyatının artık bir olgunluğa ulaştığını görebiliyoruz. Tabii ki Mehmet Uzunla birlikte bu olgunluğu daha da fark ediyoruz.
    
     Muhabir: Ahmet Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber DÜde Kürt Romanı ve Nevruz konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER