DÜdeki Ortez

DÜdeki Ortez-Protez Merkezi atıl durumda -Başhekim Prof. Dr. Alan: Merkezimiz, SGKnın yeni uygulaması yüzünden atıl duruma düştü


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Ortez-Protez Merkezinin SGKnın yeni uygulaması yüzünden atıl duruma düştüğünü bildirdi.
     Prof. Dr. Alan yaptığı açıklamada, Ortez Protez Merkezinin, mayın ve trafik mağdurlarına hizmet vermek üzere Merkezi ABDde bulunan Barış İçin Doktorlar Vakfının desteğiyle, DÜ Hastaneleri bünyesinde 2001 yılında kurulduğunu anımsattı.
     Eğitim ve uygulama merkezinde, mayın ve trafik kazası mağdurlarının yanı sıra depremde uzvunu kaybeden ve bölgede son yıllarda artış gösteren yanık, elektrik çarpması, damar tıkanıklığı ile tümöre bağlı uzuv kaybı yaşayanlara da protez hizmeti verildiğini belirten Alan, Şimdiye kadar yüksek kapasite ile çalışan merkezimiz, SGKnın yeni uygulaması yüzünden atıl duruma düştü. Yeni uygulama ile hastalar gelmez oldu. Ortez ve Protez Merkezi şimdi sadece eğitim veriyor dedi.
     Alan, DÜ Hastaneleri Ortez ve Protez Merkezinde Türkiyenin birçok yerinden gelen hastalara CAD/CAM sistemi ile bilgisayar ortamında daha hassas ölçümlerle daha kaliteli ve rahat kullanılır protezler hazırlanarak takıldığını kaydetti.
     SGKnın yeni uygulaması öncesi ve sonrasindaki durumu özetleyen Alan, sonuçta Türkiyedeki 7 merkezin atıl duruma düştüğünü belirterek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     SGKnın bu yeni uygulamasından önce merkezimize yeşil kartı olan, valilik ve kaymakamlık gibi resmi kurumlardan gönderilen hastalar, başhekimliğimize dilekçeyle mağdur olduklarını bildiren vatandaşlarımıza hiç para almadan hizmet veriyorduk. Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kartlılar dahil SGKnın Türkiyedeki bütün vatandaşları aynı çatı altına toplamasıyla hastalar gelmez oldu. Çünkü hastalar yeni uygulamayla üniversite hastanelerinde bu hizmeti almak istediğinde döner sermayeye 4-5 bin lira peşin para yatırıp faturasını aldıktan sonra bu hizmeti alabiliyorlar. Böyle olunca vatandaşlar peşin para almayıp vekalet alarak protezi takan özel protez merkezlerine yöneliyorlar. Dolayısıyla ülkemizde 7 üniversitede bulunan protez merkezlerine hasta gelmeyince bunca tesis, ünite atıl duruma düştü.
    
     -455 kişiye protez takıldı-
    
     Alan, önceki uygulamada, ortez-protez merkezlerine gelen hastaların Ortopedi Kliniğine yatırılarak protez takıldıktan sonra masrafları döner sermaye birimleri tarafından faturalandırılıp SGKya gönderildiğini belirterek, SGK da bu faturaları kabul edip ödeme yapıyordu. Eski uygulama, yani hastalardan peşin para alınmayıp, döner sermaye birimleri tarafından gönderilen faturalar kabul edilip SGK tarafından kuruma ödeme yapılması halinde durum düzelecektir dedi.
     Merkez Müdürü Yrd. Doç.Dr. Abdulkadir Aydın da merkezin kuruluşundan bu yana 455 hastaya hizmet verdiklerini kaydederek, toplam 455 vatandaşa ortez ve protez takarak yürümelerini sağladıklarını bildirdi.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER