Dünya Astım Günü

Dünya Astım Günü -Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzun: -"Ülkemizde yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır"


SAMSUN (A.A) - Samsun Halk Sağlığı Müdürü Ertan Uzun, Türkiyede yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğuna işaret etti.
     Uzun, Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ayının ilk salı gününün "Dünya Astım Günü" olarak kutlandığını hatırlattı.
     Bu yıl da son birkaç yıl olduğu gibi Dünya Astım Gününün sloganının "Astımı kontrol edebilirsiniz" olduğunu ifade eden Uzun, astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük şikayetleri ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.
     Astım belirtilerinin şiddetinin kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebileceğini vurgulayan Uzun, şu bilgileri paylaştı:
     Astım şikayetleri geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak, gündüz astım şikayeti bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı ve benzeri tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40ının obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Astım tedavisinin amacı hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik halinin devamını sağlamaktır.
     Uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının eğitimi ile hastalığın kontrol altına alınabileceğine işaret eden Uzun, astımlıların yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebileceklerini kaydetti.
    
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Dünya Astım Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER