Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü -İl Sağlık Müdürü Kiremitçi: Ülkemizde 2.6 milyon diyabetli ve 2.4 milyon diyabet adayı olmak üzere toplam 5 milyon kişi diyabetle mücadele etmektedir


HATAY (A.A) - Hatay Sağlık Müdürü Mustafa Kiremitçi, Türkiyede 2.6 milyon diyabetli ve 2.4 milyon diyabet adayı olmak üzere toplam 5 milyon kişinin diyabetle mücadele ettiğini belirtti.
     Kiremitçi, Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, bugünün dünyada hızla yayılan ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları meydana getirebilecek şeker hastalığını erken tespit etmek için insanlığa yapılan bir çağrı günü olduğunu kaydetti.
     Şeker hastalığının sıklığının her geçen gün arttığını ifade eden Kiremitçi, şunları belirtti:
     Ülkemizde 2.6 milyon diyabetli ve 2.4 milyon diyabet adayı olmak üzere toplam 5 milyon kişi diyabetle mücadele etmektedir. Her yıl 14 Kasımda kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, dünyanın en önde gelen farkındalık kampanyasıdır. Bu kampanya tüm dünyada giderek yükselmekte olan diyabet hastalığındaki artış oranlarının önemli bir endişe kaynağı halini alması üzerine, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1991 yılında başlatılmıştır. Diyabetin erken tanınması ve tedaviye başlanması, komplikasyon riskini azaltır. Dolayısıyla hastayı etkileyebilecek fiziksel, maddi ve manevi zararlar da önlenmiş olur.
     Diyabette tedavinin amacının, kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek veya önlemek, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmek olduğunu vurgulayan Kiremitçi, eğitim, fiziksel aktivite, beslenme tedavisi, insülin veya ilacın diyabet tedavisinin birbirini tamamlayan parçalarını oluşturduğunu kaydetti.
     Kiremitçi, kişiye göre hazırlanan bir beslenme programının diyabetlilerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı gösterebilmeleri için tedavinin temelini oluşturduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven
     Yayıncı: Anıl Bağrık
<< Önceki Haber Dünya Diyabet Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER