Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: İlimizde sigara içiminin ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması için dumansız hava sahası çalışmaları kararlılıkla sürdürülmektedir


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, Trabzonda sigara içiminin ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması için dumansız hava sahası çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü bildirdi.
     Hamzaoğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın sadece sağlığa zararlı bir alışkanlık olmadığını vurgulayarak, sigara kullanımının birey ve ülke bütçesine büyük zarar verdiğini belirtti.
     Sigara kullanım maliyetinin, sigara satın alınırken ödenen ücretle kalmadığını ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     Başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların tedavi maliyetleri, neden olduğu hastalıklar sonucu çalışma hayatının sekteye uğraması, yaşanan iş gücü ve üretim potansiyeli kayıpları da maliyet hesabında dikkate alınmalıdır. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, sigaranın verdiği zararları minimum seviyeye indirmek için özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa önemli bir aşamadır. Dumansız hava sahası konusunda farkındalığı artırmak pek çok bakımdan önemlidir.
     Hamzaoğlu, dumansız hava sahası oluşturulmasının önemine ilişkin olarak ise şunları kaydetti:
     Ortamdaki tütün dumanı bir çok hastalığın kaynağıdır ve ölümlere neden olur. Sigara içmeyen kişilerin başkasının tütün dumanından korunmaları en doğal haklarıdır. Sigara yasakları genellikle hem sigara içen, hem de içmeyen kişilerce desteklenmektedir. Tam dumansız ortamlar oluşturmak, özellikle gençlerimizin sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımına karşı özendirilmemesi anlamında önemlidir. Sigarayı bırakma isteğinde olan içiciler için de dumansız iç ortam oluşturulması ciddi bir motivasyon sağlar. Tam dumansız ortam çocuklar ve aileler için de kazançlıdır. Tütün ve tütün ürünleri kapsamında kararlı ve yeterli bir mücadele için tüketicinin de içinde olduğu, hemen her kesimin bilinçli bir şekilde mücadele etmesi gelecek nesiller için bir görev ve zorunluluktur.
     Sigarayı bırakmak isteyenlerin Sağlık Bakanlığının ALO 171 nolu Sigarayı Bırakma Danışma Hattını arayabileceklerini belirten Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     İlimizde sigara içiminin ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması için dumansız hava sahası çalışmaları kararlılıkla sürdürülmektedir. Trabzon halkına dumansız hava sahası kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalara göstermiş olduğu ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle tüm halkımızı, her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olan sigara ve tütün mamullerinden uzak durmaya ve bu gün vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER