Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Uzun: -Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu bildirdi.
     Dr. Uzun, Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütüne(WHO) üye ülkelerde ve Türkiyede 1987 yılından bu yana her yıl 9 Şubatın Sigarayı Bırakma Günü olarak belirlendiğini ifade ederek, aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiğinin bilindiğini kaydetti.
     Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl 1 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Dr. Uzun, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu; sigarayı tamamen bırakmaktır. Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90ı sigaraya bağlıdır. Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar. Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır. Sigarayı bırakanları destekliyoruz, çünkü, sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar. Kan dolaşımının iyileşmesine bağlı olarak el ve ayaklarda vücut ısısı artar. 8 saat içerisinde karbonmonoksit seviyesi normale iner, kandaki oksijen miktarı yükselir. 48 saatte sinir uçlarında onarım başlar, koku ve tat alma duyusu iyileşir. 2 yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı yüzde 36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise yüzde 50 oranında azalır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artar. 2 hafta ile 3 ay içerisinde sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkar; egzersiz kapasitesinde artış gözlenir. Kaybedilen akciğer fonksiyonları geri kazanılmaz ancak, 1 yıl sonra akciğer fonksiyonlarındaki düşüş hızı azalır ve hiç sigara içmeyen bir kişi ile aynı seviyeye gelir. Akciğer kanseri riskinde birinci yıldan itibaren düşme başlar, ancak hiç sigara içmemiş bir kişinin taşıdığı riske yaklaşması 20 yıl alır.
     Dr. Uzun, Türkiyede sigaraya karşı mücadelenin, 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yapıldığını belirterek, bu kanun çerçevesinde yapılan çalışmalarla birçok kişi pasif içicilikten kurtarıldığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER