Düzcede köy sakinleri fındık hasadına devam

Düzcede köy sakinleri fındık hasadına devam ediyor -Dik yamaçlardaki fındık bahçelerine zorlu bir yolculuğun ardından ulaşan köy sakinleri, sıcak havaya aldırış etmeden çalışıyor


DÜZCE (A.A) - Düzcede dik yamaçlardaki fındık bahçelerine zorlu bir yolculuğun ardından ulaşan köy sakinleri, sıcak havaya aldırış etmeden çalışıyor.
     Güzeldere köyünde sabahın ilk ışıklarıyla yola çıkan köy sakinleri, her gün dik rampaları aşarak geldikleri fındık bahçelerinde topladıkları mahsulü çuvallara dolduruyor. Yere düşen fındıkları toplayan işçiler, havanın kararmasıyla çileli dönüş yolculuğuna başlıyor.
     Bahçe sahibi Hasan Ali Seydioğlu, AA muhabirine havaların sıcak olmasından dolayı sabah erken saatlerde ailesiyle zorlu bir yolculuğa çıkarak fındık bahçesine ulaştığını söyledi.
     Hep birlikte ağaçları sallayarak yere düşen fındıkları topladıklarını anlatan Seydioğlu, Çok dik rampalardan buralara geliyoruz ama artık alıştık. Zor oluyor ama unutuyoruz. Ne zaman akşam olacak- diye belki bekliyoruz ama ertesi gün yine bahçemize geliyoruz dedi.
    
     -Zamanımızın çoğu fındık bahçesinde geçiyor-
    
     Seydioğlu, zamanlarının çoğunu fındık bahçesinde geçirdiklerini belirterek, İşimiz piknik havasında olsun diye semaverimizi de yanımızda getirdik. Sabahleyin yaptığımız iki saatlik çalışmanın ardından semaverimizi kaynatarak güzel bir kahvaltı yaptık. Gerçekten de güzel oldu diye konuştu.
     Fındığın toplandıktan sonra harmanlandığını bildiren Seydioğlu, şu bilgileri verdi:
     Fındığı harmanda 2-3 gün güneş altında beklettikten sonra patozcudan gün istiyoruz. Fındığımızı patoza (harman makinesi) veriyoruz. Orada tane şekline dönüşüyor. Tanenin de 2-3 gün güneş altında bekletilerek kurutulması gerekiyor. Burada hasarlı ve yabancı fındıkları ayıklıyor, çuvallara dolduruyoruz. İhtiyacımız varsa hemen gönderiyor ya da evde bekletiyoruz. Yaklaşık 2 aylık bir işlemin ardından fındık, sofralarımızda tüketilebilir hale geliyor.
    
     -Eşimle beraber olunca zor gelmiyor-
    
     Emine Seydioğlu da bütün zorluklara rağmen dağ yamaçlarında çalıştıklarını ifade ederek, Ama artık zor gelmiyor. 1 haftadır fındığımızı topluyoruz. 5 çocuğum var. Hem onlara bakıyorum hem de bahçede çalışıyorum. Tek başımıza olsak zorlanabiliriz belki ama eşimle beraber olunca zor gelmiyor.
     Sağlık Meslek Lisesi mezunu Büşra Seydioğlu ise anne ve babasına bahçede yardım ettiğini anlattı.
     Üniversiteyi Amerikada okuyacağını belirten Seydioğlu, Gitmeden aileme yardımcı oluyorum. Kadınların genellikle bu işi yapamayacağı söylenir ama bize hiç zor gelmiyor. Alıştık artık diye konuştu.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Düzcede köy sakinleri fındık hasadına devam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER