Ebeler ve Hemşireler Haftası

Ebeler ve Hemşireler Haftası -Bilecikte, Ebeler ve Hemşireler Haftası paneli


BİLECİK (A.A) - Bilecikte Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince, Ebeler ve Hemşireler Haftası dolayısıyla panel düzenlendi.
     Bilecik Bilim Sanat Merkezinde saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panelde konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. M. Ali Fidan, hemşirelerin, sağlıklı insan ve toplum oluşumunda sağlık ekibinin temel taşlarından biri olduğunu belirtti, Fidan, "Hemşirelik, tarihi çok eskilere dayanan, temelinde insan sevgisi, şefkat, bilgi ve beceri ile yoğurulmuş kutsal bir meslektir. Bu kutsal meslek, geçmişten günümüze tıp sektöründeki teknolojik gelişmelerle birlikte çok önemli aşamalar kaydetmiş ve sağlık sisteminin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Hemşirelerimiz, ülkenin her köşesinde, kimi zaman zor şartlar altında, görevlerini yerine getirmektedirler. Tüm hemşire ve ebelerimizin haftasını kutluyorum" diye konuştu.
     Konuşmanın ardından hemşire ve ebelerle ilgili slayt gösteriminin ardından Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Yılmaz, "Türkiyede ve Bilecikte Anne-Bebek Dostu Uygulamaları" konulu sunum gerçekleştirdi.
     Doğum konusunda kadının hiç kimsiye ihtiyacı olmayacak şekilde yaratıldığını ifade eden Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
     "Kadınların, doğum yapmak için hiç kimseye ihtiyacı yoktur. Allah, kadını doğum yapabilecek şekilde yaratmıştır. Doğum yaparken sadece yardımcılar olabilir ancak kadının doğum esnasında özgüvene ihtiyacı vardır. Ayrıca sezeryanla doğuma karşı değiliz ancak tıbbi endikasyonu olduğu zaman mutlaka uygulanması gerekiyor. Bakanlık olarak, Türkiye genelinde ve ilimizde, anne ve çocuk sağlığı konusunda birçok çalışmalar yapılmaktadır. Doğum esnasında meydana gelen anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesi konusunda da başarılı çalışmalara imza atıyoruz."
     Sağlık Bakanlığının 2003 yılından itibaren yaptığı aile planlaması, genetik danışma hizmetleri, enfeksiyonlardan korunma, sağlık çalışanlarının desteği, kalıtsal hastalıkların taranması, beslenme, uygun çevre ve sosyal destek alanlarındaki çalışmalarla anne ve bebek ölümleri artış oranının büyük bir ölçüde düşürüldüğünü aktaran Dr. Yılmaz, Bilecikte hastanede ve sağlık personelinin desteğiyle yapılan doğum oranlarının yüzde 98 seviyesinde olduğunu, doğum sonrası bakım oranında da yüzde 95 civarında bir başarı yakaladıklarını söyledi.
     Bilecik ilinde 2012 yılında anne ölümü gerçekleşmediğini ve bunun sevindirici bir durum olduğunu dile getiren Dr. Yılmaz, ilde bebek ölümleri konusunda da tedbir aldıklarını, çocukların demir eksikliğini giderici projelerle, topuktan alınan bir damla kan sayesinde kalıtsal hastalıklara karşı önlem alarak daha kaliteli ve sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini ve bu çalışmalar sayesinde bebek ölüm oranında da yüzde 95 oranıyla başarılı bir grafik çizdiklerini sözlerine ekledi.
     Panelde ayrıca Bilecik Devlet Hastanesi Kalite Yönetimi Birimi görevlisi Ebe Canan Bekar, "Hemşirelik Haftası ve Hemşirelik Mesleğinin Sorunları" ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Ebe Esra Özel de "Normal Doğumun Önemi" konularında konferans verdi.
     Panel sonunda Hemşireler ve Ebeler Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen masa tenisi turnuvasında dereceye giren sağlık çalışanlarına ödülleri verildi.
     Programa, Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Vali Halil İbrahim Akpınarın eşi Dr. Nihal Akpınar, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Ali Fidan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Yılmaz, İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ömer Balcı, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Dankaz ve sağlık çalışanları katıldı.
    
     Muhabir: Mesut Tankulu
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber Ebeler ve Hemşireler Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER