Ege Denizinde hayalet avcılıkla mücadele

Ege Denizinde hayalet avcılıkla mücadele -Kuzey Egede bazı balıkçılar tarafından deniz dibinde bırakıldıktan sonra dipte ava devamı sağlayan uzatma ağlar, ABnin desteklediği proje kapsamında temizleniyor -Projenin danışmanı ÇOMÜ


ÇANAKKALE (A.A) - Mehmet Bayer - Çanakkale Koza Gençlik Derneği tarafından oluşturulan ve ABnin desteklediği proje kapsamında, Kuzey Egede bazı balıkçılar tarafından deniz dibinde bırakıldıktan sonra dipte avcılığa devam eden uzatma ağlar temizleniyor.
     Projenin danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz ve iç sularda avlanma sırasında çeşitli nedenlerle kopan, bulunamayan ve hayalet avcılık olarak tabir edilen av araçlarının, kaybedildikten sonra bile su canlılarını yakalamaya devam ettiğini söyledi.
     Genelde uzatma ağları ve tuzaklar gibi pasif olarak kullanılan av araçlarının neden olduğu hayalet avcılığın, çeşitli şekillerle ortaya çıktığını belirten Ayaz, avcılık takımlarının sentetik lifler, plastik materyaller ve demir çelik ürünleriyle yapılması nedeniyle 10 ile 30 yıla kadar su altında bozulmadan kalabildiğini bildirdi.
     Ayaz, projeyi denizde kaybolan av araçlarının kaldırılması olarak nitelendiklerini belirterek, Projeyle balıkçılar tarafından denize bırakılan ağları su yüzeyine çıkarıp, bunlara yakalanmış canlıları görüntülediğimiz takdirde bu konuya dikkati çekmiş olacağız. Çünkü resif alanları şu anda çok büyük tehlike altında. Bu alanlarda yoğun bir şekilde uzatma ağla avcılık yapılıyor. Deniz dibinde kalan bu ağları kaldırıp ortamı rahatlatmak istiyoruz dedi.
     Proje kapsamında yaklaşık 35 metreye kadar dalışlar gerçekleştirdiklerini dile getiren Ayaz, Bu ağların nelere neden olduğunu ortaya koymak istiyoruz. Projede ağların dipteki durumları, üzerindeki avlanmış ya da yakalanmış canlıların görüntüleri alınacak bu halka, balıkçılara gösterilecek. Proje kapsamında seminerler vereceğiz. Çünkü balıkçılarımızın bazıları maalesef çok bilinçsiz. Bu bilinçsizlik nedeniyle, neredeyse dipte kaybolma oranı yüzde 100 olan bölgelere gidip hala balık avlamaya çalışıyorlar diye konuştu.
     Ayaz, balıkçıların bazılarının sadece günü kurtarmakla uğraştığını, ancak bunun daha sonra kendi geleceklerini körelttiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
     Bunun farkında değil. Bunları ortaya koymak istiyoruz. Projenin ilk ayağında Kuzey Egede bazı dalışlar yaptık. Bu kayıp ağlar aynı zamanda doğal resif alanlarımızın üzerini örterek, bu bölgelerin balıklar tarafından kullanılmasını engelliyor. Canlılar bu tür bölgelerde yuvalanamıyor. Kuzey Egede 35 metre derinlikteki resif alanlarında bulunan bazı ağları kaldırdık. Şimdi Çanakkale Boğazındaki birkaç yeri hedefliyoruz. Bunları izleme çalışması da yapacağız. Dipte nasıl bir değişiklik oldu- Bunlara bakacağız. Daha sonra da uygun bir havada Gökçeadada çalışma gerçekleştireceğiz. Bu bir çevre işi. Çevreyle ilgili bir şeyler yapmanın zamanı geldi. Balıkçılığımızın her geçen gün kötüye gittiği bir durumda biz de artık elimizi taşın altına sokalım, tutalım dedik. Güzel bir proje. Dikkat çekici bir proje olacağına inanıyorum.
     Dalış sırasındaki gözlemlerini de anlatan Ayaz, İlk tespitlerimizde denizin dibindeki kayaların eteklerinde ağlar vardı. Bunları kaldırdık. Oradaki güzel ortam dikkatimi çekti. Oldukça fazla balık vardı. Orfozları gördük. Bir başka yere gittiğimizde resif alanının tamamının ağla örtülmüş olduğunu tespit ettik. Civarda hiçbir balığa rastlamadık. O da çok dikkatimi çekti dedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Ege Denizinde hayalet avcılıkla mücadele Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER