Ege Denizindeki depremler

Ege Denizindeki depremler -SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin: -En büyüğü 6.2 olmak üzere 8 Ocakta bu yana bugün itibarıyla 159 artçı deprem tespit edildi -İstanbulu etkileyecek deprem Marmara Bölgesinde yaşanacak bir d


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şakir Şahin, İstanbulu etkileyecek deprem Marmara Bölgesinde yaşanacak bir depremle mümkün olacak. Bölgede İstanbul depremini açığa çıkaracak enerji birikmiş değil. Ancak Güney Marmara ve Ege Bölgesindeki yaşanan depremler, o bölgede enerji birikiminin devam ettiğini göstermektedir dedi.
     Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda Ege Bölgesinde çok sık depremler yaşandığını anımsattı. Ege Bölgesinde son dönemde depremlerin bu kadar yoğun olmasını 2007de Gökova Körfezinde başlayan sismik fırtınaya bağlayan Şahin, sismik fırtınanın daha sonra Güney Batı Anadolu içlerinde, Fethiye ve Çambeli mevkililerinde de depremlere neden olduğunu kaydetti.
     Son olarak Bozcaada açıklarından yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin Ege yayı sistematiği içinde olduğunu bildiren Şahin, Anadolu blokunun batıya doğru hareketiyle Ege Denizinde tektonik çöküntü alanı oluştu. Bu çöküntü alanı sınırı da Ege yayı diye nitelendirdiğimiz Girit, Rodos ve Fethiyeye doğru uzanan Isparta büklümü diye isimlendirdiğimiz sınırda oluşmaktadır diye konuştu.
    
     -8 Ocaktan bu yana 159 artçı deprem yaşandı-
    
     Şahin, 2007de Gökova Körfezinde başlayan sismik fırtınanın Giritin kuzeyindeki Bozburun, Karaburun açıklarında ve Ege Denizinde sismik aktivetelerin yoğunlaştığına neden olduğunu dile getirerek, Bu sismik aktivenin en son örneğini Bozcaada yakınlarında gördük. En büyüğü 6.2 olmak üzere 8 Ocakta bu yana bugün itibarıyla 159 artçı deprem tespit edildi dedi.
     Ege Bölgesinde yaşanan sürecin bölgesel olarak devam edeceğine dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:
     Ege Denizinde 6,7 büyüklüğe kadar depremlerin çıkacağını görmek mümkün. Bunlar sığ depremler. Bu nedenle kıyıya yakın bölgelerdeki şehirlerde depremlerin hissedildiğini görmek mümkün olacak. Derin depremler Girit, Rodos ve Fethiye bölgesinde oluşurken, Egedeki çöküntü havzasında daha sığ depremler görülmektedir. Kırıklı yapısından dolayı hem sıklıkla hem de daha düşük büyüklükte depremler meydana gelmektedir. Bu deprem aynı zamanda Güney Marmara Bölgesinin batıya doğru hareket ettiğini göstermektedir. Beklenilen İstanbul depremi ile bunun örtüştüğünü, yani bölgenin batıya hareket ettiğini, burada bir süre daha enerji birikiminin devam edeceğini bize göstermektedir.
     Türkiyede deprem hasarlarının bu kadar yüksek olmasının yapı stokundaki sorunlar ve şehirlerin alüvyon zeminler üzerine kurulmasından kaynaklandığını vurgulayan Şahin, Türkiyede Japonya kadar büyük depremler olmamakta. Ancak biz Japonyadan daha fazla can ve mal kaybına maruz kalıyoruz. İstanbulu etkileyecek deprem, Marmara Bölgesinde yaşanacak bir depremle mümkün olacak. Bölgede İstanbul depremini açığa çıkaracak enerji birikmiş değil. Ancak Güney Marmara ve Ege Bölgesindeki yaşanan depremler, o bölgede enerji birikiminin devam ettiğini göstermektedir diye konuştu.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ege Denizindeki depremler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER