Egeli ninelerin tedavi yöntemi bebeklere mama

Egeli ninelerin tedavi yöntemi bebeklere mama oldu -Manisalı bir girişimcinin, Egede geleneksel olarak bebeklerde çeşitli hastalıklara karşı zeytinyağı kullanılmasından esinlenerek ortaya koyduğu fikir, TÜBİTAK desteğiyle bebekler


İZMİR (A.A) - Efsun yılmaz - Manisalı bir girişimcinin, Ege Bölgesinde geleneksel olarak bebeklerde görülen bazı hastalıklara karşı ağızlarına zeytinyağı sürülmesinden esinlenerek ortaya koyduğu fikir, TÜBİTAK destekli Ar-Ge çalışmalarıyla dünyanın ilk zeytinli bebek maması formüllerine dönüştü.
     Manisada dijital pazarlama şirketi sahibi olan bilgisayar programcısı Akın Kişi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi olarak ilgilendiği zeytincilik sektöründe yeni bir katma değerli ürünün geliştirilmesini sağladığını, TÜBİTAK desteğiyle ürettikleri mamanın dünyada ilk olma özelliği taşıdığını bildirdi.
     Türkiyede zeytinciliğin hızla geliştiğini, ancak zeytinin katma değerinin çok yüksek olmadığını, bu nedenle zeytinin kullanım alanını genişletmek için çalışmalar yaptığını dile getiren Kişi, Bu kapsamda neler yapılabileceğini düşünürken, ninelerimizin bebeklerin ağzına çeşitli hastalıklara karşı zeytinyağı sürdüğünü hatırladım ve birden zeytinli mama fikri doğdu dedi.
     Zeytinli mama üretim fikrini TÜBİTAKın Ar-Ge desteklemeleri kapsamında kuruma sunduğunu ve kabul edildiğini anlatan Kişi, TÜBİTAK laboratuvarlarında projede görevlendirilen bilim adamları tarafından yapılan 16 aylık çalışmalar sonucunda, 8 farklı bebek ek gıda ürünü geliştirilerek formüle edildiğini kaydetti.
     Kişi, bu ürünler arasında çeşitli tahıllar ve pirincin de katkı olarak kullanıldığı sütle ya da suyla hazırlanabilen toz mamalar ile anında tüketime hazır muhallebilerin bulunduğunu belirtti.
    
     -Bebeklerin gaz sorununa da çözüm olması bekleniyor-
    
     Sağlığa çok faydalı olduğu bilinen zeytini, geliştirdikleri formüllerle bebek mamalarına taşıyacaklarını ifade eden Akın Kişi, geliştirdikleri ürünlerin zeytinin sindirim sistemindeki etkisiyle bebeklerin en çok rahatsızlık duyduğu gaz problemini de çözeceğini savundu.
     Kişi, ürünlerin bebek sağlığı açısından tüm testlerinin yapıldığını ve hiçbir alerjik reaksiyona neden olmadığının kanıtlandığını vurgulayarak, hiçbir yapay katkı maddesinin bulunmadığı mamada, tatlandırıcı olarak da üzüm ve elma suyunun kullanıldığına dikkati çekti.
    
     -Mamada yurt dışına bağımlılığı azaltacak-
    
     Ürünün Türkiyedeki patentinin Türk Patent Enstitüsünden alındığını, uluslararası patent için de Avusturyadaki patent kurumuna başvuruda bulunduklarını ifade eden Kişi, şöyle devam etti:
     Dünyada zeytinli mamanın daha önce yapılmadığını öğrendik. Bebeklerin sağlığına çok faydalı bu ürünün tüm dünyada yankı uyandıracağını düşünüyoruz. Patent başvurusu sürecinde bazı büyük firmalar, üründen haberdar oldu. Uluslararası patenti daha almadık, ama iki büyük şirket zeytinli mama üretmek için bizi aradı. Bir yıl içinde zeytinli mama piyasaya sürülecek ve kavanozu 2 liradan satışa sunulacak. Türkiye, mama üretimi konusunda büyük ölçüde dışa bağımlı. Bu ürünler sayesinde ithalat zinciri kırılacak, hatta zeytinli mamanın yurt dışından da büyük talep alacağına inanıyoruz.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Egeli ninelerin tedavi yöntemi bebeklere mama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER