Ekonomi Bakanı Çağlayan Muşta

Ekonomi Bakanı Çağlayan Muşta -Bakan Çağlayan: -Sanayi üretimindeki büyüme, ihracattaki büyümenin yansımasıdır -Pazartesi günü Türkiye için dev bir yatırım kararını İstanbulda açıklayacağız -Dünyanın en büyük f


MUŞ (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi üretimindeki büyüme, ihracattaki büyümenin yansımasıdır dedi.
     Bakan Çağlayan, Muşta Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına (DAKA) bağlı, Muş Yatırım Destek Ofisi ile Muş KOSGEB İl Hizmet Müdürlüğünün açılışına katıldı.
     Açılışı yapılan binada incelemelerde bulunan Çağlayan, gazetecilerin sanayi üretimindeki artışla ilgili sorularını cevapladı.
     Türkiyenin büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
     Sanayi üretiminin artışı sevindiricidir. Çünkü dünya ekonomisinin çok zor dönemden geçtiği bir ortamdayız. Bilhassa Avrupa Birliğinde bu yıl öngörülen büyüme, binde 3lük bir küçülme... Buna karşılık Türkiye olarak orta vadeli programda, yüzde 4lük bir büyüme hedefi koyduk. İhracatımız da geçen sene 135 milyar dolardı, bu sene 148,5 milyar dolar öngördük.
     İhracatçılarımız da 150 milyar dolar hedef koydu. Onların hedefini kendi hedefimiz olarak görüyoruz. Türkiyede büyüme ister istemez, biraz yumuşak bir inişle, ufak bir soğutma dönemine girmiştir. Türkiyede ortalama her yıl yüzde 5,5-6lık bir büyümeyle 2023 hedeflerimizi yakalayabileceğine inanan ve büyümeye taraftar olan bir insanım. Benim için öncelik her zaman büyümedir. Ben büyümede herhangi bir soğumaya, yavaşlamaya veya bir yumuşak inişe değil, tam yol devama ve Türkiyenin bunu yaptıkça daha başarılı olacağına inanan biriyim.
    
     -Türkiye ihracatla büyüyor
    
     Sanayi üretimindeki büyümenin, ihracattaki büyümenin yansıması olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiyenin ihracatla büyüdüğünü ifade etti.
     Çağlayan, geçen yıl gerçekleşen yüzde 8,5 rekor büyümenin arkasındaki en büyük destekleyici unsurun, bilhassa son 2 çeyrekte ihracattaki büyüme olduğunu dile getirerek, bu yıl da ilk çeyrek büyüme rakamlarının 2 Temmuzda açıklanacağını anımsattı.
     Yine ihracattaki artış, 2012nin ilk çeyreğindekinde büyümenin artarak devam edeceğini gösterecek diyen Çağlayan, şunları kaydetti:
     Tabii ki geçen yıl ki gibi olmayacak. Çünkü Avrupa ekonomisi ciddi bir kriz içinde. Avrupanın 27 üyesi var ve bu üyelerden sadece 3 ülkenin, yüzde 1in üzerinde büyüyeceğini öngörüyorlar. Diğerlerinin hepsi küçülme öngörüyor. Türkiye de bir dünya ülkesi. Dünyada yaşanan gelişmelerden etkilenmememiz söz konusu olamaz.
     Biz ihracatımızın yüzde 41ini Avrupaya yapıyoruz. İhracatımızın yüzde 25ten fazlasını Kuzey Afrika ve Ortadoğuya yapıyoruz. O ülkelerde siyasi ve ekonomik krizler halen devam ediyor. Ama ihracatımızı arttırırken de, ihracatçımız, sanayicimiz, üreticimiz dünyanın her bölgesine, her yerine giderek, koşuşturarak bu rakamları elde ettik. Eğer biz Avrupadan, Kuzey Afrika ve Ortadoğudan etkilenmeyle yetinsek, başka pazarlara girmeseydik, sizinle bu kadar rahat konuşamazdım ve Türkiye ihracat rekorunu da kıramazdı.
     Türkiyenin yurt dışına açılarak büyümeyi öğrendiğini dile getiren Çağlayan, hükümet olarak ihracat odaklı bir üretim stratejisi belirlediklerini vuruladı.
     İhracat arttıkça Türkiyenin büyüyeceğini anlatan Çağlayan, Bunun sonuçlarını sanayi üretiminde görüyoruz. İhracatçı birliklerimizin her ay başı yaptığı açıklama, aslında sanayi ve büyüme rakamlarının bir yerde ön habercisi. 2012 yılının ikinci çeyreğinde de büyüme istediğimiz performansta olmayabilir ama inanıyorum ki üçüncü ve dördüncü çeyrekten sonra Türkiye ekonomisi yine büyümeye devam edecek öngörüsünde bulundu.
     Türkiyenin içinde bulunduğu bölgenin, dünya toplam ithalatının yüzde 46sını yaptığını söyleyen Çağlayan, Teşvik konusunda da Türkiye yeni yatırımların olacağı bir ülke olmakla birlikte, her bir yatırım, sanayide, inşaatta, sektörlerde, istihdamda büyümeyi getirecek. Türkiye dünyada birçok ülkenin, küçültmeyi daha azaltalım anlayışında olduğu ortamda, büyümeye devam edecek. Bu ülkemizin ne kadar dinamik olduğunu gösteriyor değerlendirmesini yaptı.
    
     -Dev bir yatırım kararını açıklayacağız
    
     Dünyanın en büyük firmalarından birinin Türkiyeye yaptığı yatırımı, pazartesi günü toplantıyla açıklayacaklarını dile getiren Çağlayan, Türkiyeye uluslararası doğrudan sermaye yatırımı konusunda çok ciddi talep olduğunu söyledi.
     Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:
     Türkiyenin dışarıdan ihraç ettiği ürünlerin yatırımı ve ihracatını yapacak bir yapıya dönüşüyoruz. Bunun en son örneklerini, sektörleri açıkladık. Pazartesi günü Türkiye için dev bir yatırım kararını İstanbulda açıklayacağız. Dünyanın en büyük firmalarından birinin Türkiyeye yaptığı yatırımı paylaşacağız. Türkiye sadece yatırım değil, aynı zamanda dünyanın en önemli operasyon merkezlerinden biri haline gelecek. Birçok ülke, Ortadoğu üretim ve dağıtım üssünü Türkiyeye taşıyacak. Bu anlamda onlarca şirket sayabilirim. Bu Türkiyenin 4 saatlik uçuş mesafesindeki 56 ülkeye ulaşmasından kaynaklanıyor.
     Açılışa, Muş Valisi Ali Çınar, AK Parti Milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz de katıldı.
     Bakan Çağlayan daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Muş Anadolu Öğretmen Lisesinin açılışına katıldı.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım / Berin Çetin
     Yayıncı: Zekeriya Gülün
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan Muşta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER