Ekonomiye katkı sağlarken hor görülmesinler

Ekonomiye katkı sağlarken hor görülmesinler -Denizlide, çöplerden dönüştürülebilir atıkları toplayarak hem ekonomiye hem de doğanın korunmasına katkı sağlayan insanların, hırsız, dilenci gibi nitelemelere maruz kalmamaları


DENİZLİ (A.A) - Fatma Karakış - Denizlide, Türkiyede bir ilk uygulama olarak, yaptıkları işle hem ekonomiye hem de doğanın korumasına katkı sağlayan atık toplayıcılarının, hırsız, dilenci gibi nitelemelere maruz kalmalarını önlemek amacıyla proje hazırlandı.
     Denizli Geri Dönüşümcüler Derneği (DEGEDER), geri dönüşüm işiyle uğraşan üye iş yerlerine atık temin eden sokak toplayıcılarının, çalışırken yaşadıkları en önemli sıkıntıları aşmak için harekete geçti.
     Sokak sokak gezerek, evsel atıklar içerisinden plastik, kağıt, cam, metal gibi dönüştürülebilir atıkları toplayanların, işlerini yaparken hırsız, dilenci gibi aşağılayıcı tutumlarla karşılaştıklarını tespit eden dernek, hazırladığı projeyle onların toplum tarafından güvenilir, işini yapan insanlar olarak kabul edilmesini hedefliyor.
    
     -Her toplayıcı kayıt altına alınacak-
    
     DEGEDER Başkanı Burhan Armutçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamaya geçirmeyi planladıkları proje ile üye iş yerlerine atık temin eden tüm toplayıcıları öncelikle kayıt altına alacaklarını belirtti.
     Bu toplayıcıların, ayrıca vatandaşların güven ve saygı duymaları için çalışırken belli kurallara uymalarını sağlayacaklarını ifade eden Armutçu, şunları kaydetti:
     Projemiz ile atık toplayıcılarının, isimlerini içeren yaka kartı, seri numaralı işaret yeleği, sağlık açısından da eldiven ve maske kullanmalarını sağlayacağız. Türkiyede ilk defa uygulamaya geçirilecek projeyle birlikte artık hem vatandaşlar huzurlu olacak hem de ekonomiye büyük girdi sağlayan, çevrenin korunması noktasında kilometre taşları niteliğinde olan sokak toplayıcılarımız rahat edecek.
    
     -Türkiyenin onlara ihtiyacı var-
    
     Armutçu, atık toplayıcıların çok önemli bir işlevi yerine getirdiklerine de işaret ederek, şöyle devam etti:
     Atık toplayıcılar, genelde gerçekten ihtiyacı olduğu, iş bulamadığı için bu işe başlayan insanlar. Bu insanlar çocuklarını buradan kazandıkları para ile okutuyor, evini bu parayla geçindiriyor. Onları yaptıkları işten alıkoymanın ya da onlara üzücü muamelede bulunmanın kimseye bir getirisi yok. Türkiyenin onlara ihtiyacı var. Çünkü onlar topladıkları atıklarla 80 milyon çam ağacının kesilmekten kurtulmasını, 4 milyon megavat enerjinin, 30 milyon litre akaryakıtın tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
     Projenin, ilgili kurumlarca beğeniyle karşılandığını dile getiren Armutçu, belediye ile sürdürülen görüşmelerden de olumlu sonuç alınması halinde uygulamayı hayata geçireceklerini belirtti.
    
     -Atık toplayıcıları projeden umutlu-
    
     Denizli sokaklarında atık toplayıcılığı yapanlardan Kadir Özdal, çöplerden atık toplarken birçok sorunla karşılaştıklarını belirtti.
     İnsanların çoğu zaman kendilerini hırsız yerine koymalarından yakınan Özdal, şunları söyledi:
     Biz çöpten ekmeğini çıkaran insanlarız. Ben bu işten günlük 10 lira kazanıyorum ve evimi bu para ile idare etmeye çalışıyorum. Yaşam koşullarımız zaten zor, üstüne bir de hırsız gibi sıfatlandırmalar olunca daha da üzülüyoruz. Bazı zamanlar zabıtalarla da yüz yüze geliyoruz. Arabalarımızı alıyorlar, para cezası kesiyorlar. Bizleri açlığa mahkum etmesinler. Bizlere yardımcı olun. Projenin hayata geçirilmesi ile sıkıntılarımızın azalacağını umuyorum.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ekonomiye katkı sağlarken hor görülmesinler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER