Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğünden mantar zehirlenmelerine

Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğünden mantar zehirlenmelerine karşı uyarı


ELAZIĞ (A.A) - Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları mantar zehirlenmelerine karşı uyardı.
     Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğu belirtildi.
     Mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında yükseldiği kaydedilen açıklamada, doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunduğu ve mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine ve benzerlerine bakarak anlamanın mümkün olmadığı aktarıldı.
     Açıklamada, Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ve ishal mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir yada birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır ifadeleri kullanıldı.
     Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli yada tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve yada kurutulmuş olmasının zehrinin yok edilmesi için yeterli olmadığı vurgulanan açıklamada, mantar zehrinin hiçbir şekilde yok edilemediği belirtildi.
     Mantarın yenecekse mutlaka kültür mantarlarının tercih edilmesi ve bol su ile iyice yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir uyarısında bulunuldu.
    
     Muhabir: Ramazan Kaya
     Yayıncı: Önder Felek

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER