Elif Anıt Mezarında restorasyon çalışmaları sürüyor

Elif Anıt Mezarında restorasyon çalışmaları sürüyor -Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aykanat: -Anıtın kimin adına yapıldığı veya bölge hakkında bizi aydınlatacak bilgileri heyecanla bekliyoruz


GAZİANTEP (A.A) - Araban ilçesine bağlı Elif beldesindeki Elif Anıt Mezarında restorasyon çalışmaları sürüyor.
     Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, yaptığı açıklamada, projesi Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce hazırlanarak, ihalesi İl Özel İdaresince yapılan Elif Anıt Mezarının restorasyon çalışmalarına 1 Kasımda başlandığını belirtti.
     Aspendos İnşaat ve Restorasyon firması tarafından başlatılan ve 6 ay sürmesi planlanan çalışmayla öncelikle okul bahçe duvarı, voleybol sahası ve eski bir su deposunun kaldırıldığını ifade eden Aykanat, şunları kaydetti:
     Anıt mezarın mimarisinin ortaya çıkarılması için öncelikle çevresinde yer alan mimari oluşumların kaldırılması gerekiyordu. Çalışma kapsamında mezarın toprak altında kalmış mimari bölümlerinin tespiti için çevresinde 200 metrekarelik alan 2 metre derinliğinde açıldı.
     Kazı çalışması sonucu anıtsal merdiven görünümlü kaidenin devamına rastlandı. Kaidelerden üçü açığa çıkarıldı. Ortaya çıkarılan ve anıt mezara ait olduğu düşünülen mimari parçaların tasnifi yapılmak üzere ayrıldı. Mezar odasından çıkabilecek buluntular doğrultusunda anıtın kimin adına yapıldığı veya bölge hakkında bizi aydınlatacak bilgileri heyecanla bekliyoruz.
     Aykanat, Hasanoğlu ve Hisar anıt mezarlarında da restorasyon çalışması yapılmasıyla bölgenin turizme katkı sağlayacağını vurguladı.
    
     -Elif Anıt Mezarı
    
     Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, milattan sonra 2. yüzyıl sonu ile 3 yüzyıl başlarına tarihlenen Elif Anıt Mezarı, Hisar Anıt Mezarı gibi kesme taştan inşa edilmiş olup, yüksek bir kaide üzerine oturan gövde ve gövde üzerini örten tonozlu bir örtü sisteminden oluşmaktadır.
     Anıt mezarın doğu, batı ve güney cepheleri kemerli, kuzey cephesi ise duvar örülerek kapatılmış, alt orta kısmında ise dikdörtgen bir kapı açıklığı bırakılmıştır.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Veli Gürgah
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Elif Anıt Mezarında restorasyon çalışmaları sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER