Emniyet Genel Müdürlüğünden kontör dolandırıcılığı uyarısı

Emniyet Genel Müdürlüğünden kontör dolandırıcılığı uyarısı -EGM, halk arasında kontör ve para dolandırıcılığı olarak bilinen iletişim araçlarını kullanarak korkutma ve ikna yoluyla nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla ilgili vatandaşla


ANKARA (A.A) - Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), halk arasında kontör ve para dolandırıcılığı olarak bilinen iletişim araçlarını kullanarak korkutma ve ikna yoluyla nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla ilgili vatandaşları uyardı.
     Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, gelişen teknolojiyle birlikte dolandırıcılık tekniklerinin de değişim gösterdiği belirtildi.
     Dolandırıcıların vatandaşları cep telefonları ile arayarak, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıkları, terör örgütü ile bağlantılı olduklarını iddia edip korkutarak para talep ettikleri hatırlatılarak, farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüllerin kazanıldığı şeklinde kontör ya da para talebinde bulundukları vurgulandı.
     Açıklamada, 2009 ile 2012 yılları arasında gerçekleştirilen 13 farklı operasyonda, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, iletişim araçlarını kullanarak korkutma, ikna yoluyla nitelikli dolandırıcılık (Kontör/Para Dolandırıcılığı) suçlarından haklarında işlem yapılan 895 şüpheliden 496sinin tutuklandığı ifade edildi.
     Operasyonlarda, 2 milyon liralık mal varlığı ve 4 milyon liranın mağdurlara iade edildiği bildirilerek, Emniyet yetkilileri telefonla dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşlar bilgilendirmeye devam etmektedir denildi.
     EGM tarafından Sizi arayarak kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan ve çeşitli bahanelerle kontör göndermenizi isteyen kişilere itibar etmeyiniz. POLİS www.asayis.pol.tr-155 , Hiçbir Polis, Savcı ve Kamu Görevlisi sizi arayarak para veya kontör talep etmez. Bu amaçla arandığınızda derhal telefonu kapatıp 155i arayın. www.asayis.pol.tr şeklinde bilgilendirme ve uyarı mesajlarının gönderildiği hatırlatıldı.
     Açıklamada, halkın yoğun olduğu yerlerde bilgilendirici broşürler dağıtılması, il müftülükleriyle görüşülerek, vaazlarda telefon dolandırıcılığı konusunun anlatılması sonucunda 2011de olay sayılarının, 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığı belirtildi.
     Sitede, vatandaşlarımız tarafından bilinmesinde fayda bulunmaktadır bilgi notuyla şu uyarılarda bulunuldu:
     Adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler. Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dahil edilmez. Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis, jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür. Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var gibi kelimelere itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları, hesap numaraları ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler. Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFTyi kabul etmemelidirler. Dolandırıcılık maksadıyla kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapılan aramalarda polis telsizi sesi duysalar bile itibar etmemelidirler. Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında en yakın kolluk kuvvetlerine gitmeli veya 155-156yı arayarak bilgi vermelidirler.
    
     Muhabir: İzzet Taşkıran
     Yayıncı: Selçuk Aval
<< Önceki Haber Emniyet Genel Müdürlüğünden kontör dolandırıcılığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER