Ercişte uygulanacak kentsel dönüşüm vatandaşa anlatıldı

Ercişte uygulanacak kentsel dönüşüm vatandaşa anlatıldı


VAN (A.A) - Erciş ilçesinin geçen yıl yaşadığı depremin ardından, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim projesiyle modern bir yapıya kavuşacağı bildirildi.
     Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Erciş Belediyesi arasında 24 Nisan 2012 tarihinde imzalanan ön protokol ile Beyazıt, Kışla, Salihiye mahallelerinin bir kısmını içeren projelendirme çalışmaları, belediyenin müşavir firması BNR Kentsel Dönüşüm tarafından hazırlanarak, animasyon eşliğinde vatandaşa tanıtıldı.
     Kışla Konteynır Kent alanındaki kültür çadırında gerçeklen programa Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Başbakanlık TOKİ İdaresi Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, BNR Kentsel Dönüşüm yetkilisi Bener Karagedikli, Ercişte faaliyet gösteren sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
     Programda konuşan Başkan Arapoğlu, ilçenin geçen yıl yaşamış olduğu yıkıcı deprem sonrasından, yeniden ayağa kalkması için çeşitli projeler gerçekleştirildiğini söyledi.
     Ercişin Vanın ve Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ilçesi olduğuna dikkat çeken Arapoğlu, gelişmişlik potansiyeline bakıldığındaysa ilçenin 15 bin nüfuslu bir ilçeyi anımsattığını belirtti.
     Kentsel Dönüşüm Projesi ile Ercişin modern bir çizgi yakalayacağını anlatan Arapoğlu, şöyle konuştu:
     Bugün çok önemli bir projeye imza attık. 80 bin merkez, 90 bin de köy nüfusu ile birlikte toplamda 170 bin nüfusa sahipsiz. Bundan 15 yıl önce nüfusumuz 20 bin civarındaydı. Ama bugün gelişmişlik oranımıza baktığımız zaman 15 bin nüfuslu bir ilçeyi anımsatıyoruz. Yaklaşık 44 hektarlık bir alanda uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi ile, Erciş modern bir yapıya kavuşacağı gibi, çağ atlayacak. İlçemizi seviyorsak, bu memleketi seviyorsak, Allah rızası için hepimiz elimizi taşın altına koyması gerekiyor.
     Başbakanlık TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Konyalıoğlu ise, TOKİ olarak bugüne kadar Türkiyenin birçok yerinde Kentsel Dönüşüm Projesini uygulayarak, depreme dayanıklı ve modern şehirler kurduklarını söyledi.
     Konyalıoğlu, şunları ifade etti:
     Bu acıları yaşamamak ve yaşatmamak adına, TOKİ olarak yeni projeler geliştiriyoruz. Erciş Belediyesi ile TOKİ Başkanlığımızın anlaşmaları doğrultusunda gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projeleri tanıtmak için bir aradayız. Bu proje gerçekleştiğinde yaklaşık 750 milyar liraya mal olacak. Bu arada bizimle anlaşmayı sağladığı tarihten itibaren konut ve işyeri karşılığı anlaşan hak sahiplerine, konut ve işyerini boşalttığı tarihten itibaren kira yardımı yapacağız. Hiçbir hak sahibini mağdur etmeyeceğiz.
     BNR Kentsel Dönüşüm Yetkilisi Karagedikli de, 23 Ekim ile 09 Kasım 2011 tarihlerinde Ercişte meydana gelen deprem sonrasında, Ercişteki kentsel dönüşüm ve gelişim alanı içerisinde halen varlığını sürdüren konut ve ticari yapıların birçoğunun hasarlı olduğunu bildirdi.
     Yapıların yüzde 2.26sının enkaz halinde olduğunu belirten Karagedikli, Erciş kent merkezinde cami, belediye hizmet binası, kültür merkezi, meydan, otopark, trafiğe kapalı alanlar, spor alanları gibi tesislerin eksikliğini de tespit ettiklerini söyledi.
     Yaklaşık 44 hektar kentsel dönüşüm ve gelişim yeri olarak belirlenen alanda depremden sonra kalan yapılardan yüzde 51.92sinin ticari, yüzde 11,08nin konut, yüzde 5.03nde de konut ve ticaretin beraber olduğunu anlatan Karagedikli, şöyle konuştu:
     TOKİ, proje alanında, 105 ila 150 metre karelik konut tiplerinden oluşan 871 adet konutu yapılmasını planlamıştır. Konut alanlarında 4 farklı tipte çözümler sunulmakta olup, konut blokları yaklaşık 3 bin metre kare spor ve oyun alanları, toplamda yaklaşık 7 bin metre kare konut içi yeşil alanlarla bir bütün olarak planlanmıştır. Proje alanında toplam 7 ayrı tip konut yapısı tasarlanmıştır. Atatürk ve Emniyet caddesi çevresi cephelerinde 459 adet dükkana ilaveten, alışveriş merkezi içinde yaklaşık 150 adet dükkan planlanmakta. Ayrıca 108 adet ofis üretilecek. Hasarlı olan Kara Yusuf Paşa Caminin yeni projesi ile inşa edilmesi, cami meydanının yoğun ticaret merkezi ve ilçe bütününe hitap eder şekilde planlanmıştır.
     Karagedikli, Van-Ağrı yolu üzerinde inşa edilmesi düşünülen 7 bin 500 metre kare inşaat alanına sahip Erciş Belediye Hizmet Binası da proje kapsamında değerlendirildiğini söyledi.
     Ayrıca 12 bin metre kare alanda özel hastane ile 15 bin metre kare alanda alışveriş merkezi planlandığını kaydeden Karagedikli, ayrıca konut alanlarının tam ortasına yaklaşık bin 600 metre kare alanda bir caminin daha yapımının tasarlandığını belirtti.
     Proje tanıtımını izleyen vatandaşlar ise, projeye tam destek verdiklerini belirtti.
    
     Muhabir: Ali Dağer
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ercişte uygulanacak kentsel dönüşüm vatandaşa anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER