Erciyese 2,5 yılda 120 milyon avro

Erciyese 2,5 yılda 120 milyon avro yatırım -Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında Erciyese son 2,5 yılda 120 milyon avro yatırım yapıldı -Büyükşehir Belediye Baş


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında Erciyes Kayak Merkezine son 2,5 yılda 120 milyon avro yatırım yapıldı.
     İlk temelleri 2010 yılı haziran ayında atılan proje kapsamında, bölgeye piknik alanları, karlama üniteleri, mekanik tesisler, Hisarcık-Tekir arası karayolu asfaltlama çalışması ve karlama ünitelerini beslemek için Hacılar üst istasyonda 235 bin metreküplük suni gölet yapıldı.
     Ayrıca proje ile birlikte Tekir kapıya ek olarak Hacılar, Hisarcık ve Develi kapıları oluşturularak, buralara mekanik tesisler inşa edildi. Bunların yanı sıra 21 adet otel yeri ihale ile satıldı. Önümüzdeki yıldan itibaren Erciyeste yeni konaklama tesislerinin hizmete girmesi planlanıyor.
     Son 2,5 yılda yapılan bu yatırımlarla 275 milyon avro bedelli projenin yüzde 75i tamamlanmış oldu.
     Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erciyes Kayak Merkezi için yıllardır çalıştıklarını ve 2,5 yıldan bu yana yapım işlerinin devam ettiğini söyledi.
     Projenin üçte ikisinin tamamlandığını belirten Özhaseki, gelecek yıldan itibaren belediye açısından Erciyeste yapılacak herhangi bir çalışma kalmayacağını vurguladı.
     Projenin tamamlanmasıyla birlikte Erciyesin dört başı mamur bir kayak merkezi haline geleceğini ifade eden Özhaseki, şunları söyledi:
     Erciyes Kayak Merkezi, sadece dağlarda otel ve bir iki pistin yapıldığı bir ortam değil, dört dörtlük bir merkez olacak. Proje bittiği zaman Erciyes, gelecek senenin sonunda gecelik 6 bin kişinin konakladığı, saatte 35 bin kişinin kayak yapabildiği, kayılacak pist uzunluğunun 200 kilometreyi bulacağı bir merkez olacak. Çok ağır ve zor bir iş ama şükür bugünlere geldik. Bu haliyle bile insanların ilgisi, cumartesi-pazar tatillerini burada eğlenceli bir ortamda değerlendirmeleri, bizim adımıza da müthiş bir sevinç ve gurur kaynağı. 10 Şubatta da Başbakanımız gelecek, burada tamamladığımız hizmetlerin 32 adedinin açılışını yapacak. Bunlar için harcadığımız para 100 milyon liradan fazla. Şimdiye kadar da Erciyes Kayak Merkezine 120 milyon avro para harcadık.
    
     -Erciyes, uluslararası bir kayak merkezi olacak-
    
     Büyükşehir Belediyesi Erciyes A.Ş Genel Müdürü Murat Cahid Cıngı da, Erciyes Dağının Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında etap etap işlendiğini bildirdi.
     Erciyes Kayak Merkezinde en büyük sorunun konaklamadaki yetersizlik olduğuna dikkati çeken Cıngı, bu sorunu aşmak için Erciyes göleti tarafında 21 otelin arsa satışının yapıldığını ve önümüzdeki sezondan itibaren 2 yıl içerisinde otellerin faaliyete gireceğini vurguladı.
     Erciyese hafta sonları 50 binden fazla ziyaretçi geldiğini, Serçel Yaylasındaki gondol tipi teleferiklerin günlük 13-15 bin kişi tarafından kullanıldığı belirten Cıngı, şunları sözlerini şöyle sürdürdü:
     Erciyes, konaklama sorunu çözüldükten sonra uluslararası bir kayak merkezi olacak. Dünyanın dört bir tarafından, özellikle Alplerden, Avrupa ülkelerinden, kayak kültürünün yoğun olduğu bölgelerden, Orta Doğu ve körfez ülkelerinden çok ciddi ziyaretçi bekliyoruz. Bununla ilgili de tur operatörleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. 2015 yılı baz alınarak konaklama sorunumuz çözüldükten sonra uluslararası hizmet verebileceğiz. Şimdiye kadar Büyükşehir Belediyesinin kasasından 120 milyon avro çıktı. Bunun içinde bütün düzenlemeler, sosyal alanlar, yol asfaltlama çalışmaları, mekanik tesis yapımı gibi yatırımlar yer alıyor.
     Bu yatırımların yanı sıra Tekir bölgesinde yaz kampları için UEFA standartlarında futbol sahaları yapılacağını ve inşaat çalışmalarının bu yaz başlayacağını müjdeleyen Cıngı, ayrıca oteller bölgesinde 3 bin kişilik kongre merkezi yapılacağını, özellikle yazın akademik ve ticari kongrelerin Erciyeste yapılması için çalışma yürüttüklerini vurguladı.
     Erciyes Dağının sadece kış sporları için değil, 4 mevsim kullanılabilecek imkanlara ve ziyaretçi çekebilecek alt yapıya sahip olması için uğraştıklarını anlatan Cıngı, sözlerini şöyle tamamladı:
     40-50 yıldır sadece Tekir bölgesinde devam eden kayak faaliyetleri vardı. Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi ile birlikte Hacılar, Hisarcık ve Develi kapıları oluştu. Buralarda mekanik tesisler yapıldı. Hala inşaatı devam eden mekanik tesisler var. Karlama ünitelerimiz öncelikle Tekir bölgesine yapıldı. Bu yıl da Hacılar ve Hisarcık kapıdaki pistlerimizi karlayacak sistemlerin alt yapısı oluştu. Bu sistemleri beslemek için Hacılar üst istasyonda 235 bin metreküplük suni bir gölet yapıldı. Planlanan mekanik tesis yatırımlarımızın yüzde 75i gerçekleşti. Bundan sonra Koç Dağı tarafına slalom pistleri yapılacak. Şu an itibariyle Erciyeste 60 kilometrelik pist ve 15 mekanik tesis bulunuyor. Proje bittiğinde toplam pist alanımız 200 kilometreye çıkacak. Bu rakam Alpler, Avusturya, İsviçre gibi dünyadaki en iyi kayak merkezlerinde bulunan pist uzunluğu. Erciyes, bu uzunlukta pistlere ulaşınca dünyanın en iyi kayak merkezleri arasında yer almış olacak.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Erciyese 2,5 yılda 120 milyon avro Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER