Erciyesin eteğinde cirit keyfi

Erciyesin eteğinde cirit keyfi -Erzurum ile anılan atlı cirit sporuna rakip çıkan Kayserili ciritçiler, kaybolmaya yüz tutan sporu 3 bin 916 rakımlı Erciyes Dağının eteğinde yaşatmaya çalışıyorlar


KAYSERİ (A.A) - Esma Aygün - Erzurum ile anılan atlı cirit sporuna rakip çıkan Kayserili ciritçiler, kaybolmaya yüz tutan sporu, 3 bin 916 rakımlı Erciyes Dağının eteğinde 7den 70e yaşatmaya çalışıyorlar.
     Erciyesin eteğinde yer alan Sindelhöyük beldesinin sakinleri, bir zamanlar düğünlerinin, eğlencelerinin vazgeçilmezi olan atlı cirit sporunu unutturmamak için Sultansazlığı Sindelhöyük Atlı Spor Kulübünü kurdu.
     Dedelerinden, babalarından dinledikleri cirit hikayelerini yeniden canlandırmak isteyen kulübün üyeleri, çocuklarına at binmeyi ve cirit oynamayı öğretiyorlar.
     Özellikle hafta sonlarını fırsat bilen belde sakinleri, düğünlerin yanı sıra diğer eğlencelerinde de geleneği yaşatarak 7den 70e cirit oynuyorlar.
     Sultansazlığı Sindelhöyük Atlı Spor Kulübünün Başkanı Mahmut Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinden sık sık cirit sohbeti dinlediğini ve belde sakinleri arasında atlı cirit müsabakası düzenlemeye karar verdiğini söyledi.
     Yıllar sonra beldede yapılan müsabakaya yoğun ilgi gösterildiğini anlatan Kılınç, bunun üzerine altı spor kulübünü kurduklarını, kulübe her yaştan üye almaya başladıklarını belirtti.
     Atlı ciridin Anadolu Selçukluların izlerini yansıtan Kayseride eskiden beri oynandığına dikkati çeken Kılınç, Atlı cirit sadece Erzurumda yaşatılıyormuş gibi biliniyor. Halbuki bu bize Selçuklulardan miras kalmış bir kültür. Bu kültürü yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Kayseriyi ciridin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz dedi.
    
     -Düğünlerin vazgeçilmezi cirit-
    
     Çocukluğundan bu yana cirit oynadığını anlatan 60 yaşındaki Ali Rıza Kılınç ise, Eskiden düğünlerde cirit oynardık. Babam da bu işin erbabıydı. 1974 yılında belde de yapılan bir düğünde en son cirit oynadım. Sonra cirit bitti. Eskiden gelin geldiği zaman atlarla karşılardık. Düğün konvoyunu atlarla yapardık, otomobiller çıkınca bu da bitti. Şimdi gençlere bunları anlatıyoruz, çok şaşırıyorlar. Kulübün kurulmasıyla atlı cirit yeniden dirildi dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Erciyesin eteğinde cirit keyfi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER