Erdemlide muz üreticilerine Kaliteli ürün

Erdemlide muz üreticilerine Kaliteli ürün yetiştiriciliği eğitimi


MERSİN (A.A) - Erdemli Ziraat Odası Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 44 bin 861 lira mali destek verilen Örtü Altı Muz Üreticilerinin Eğitimi Projesinin eğitimi başladı.
     30 muz üreticisine 9 ay süreyle verilecek eğitimin amacının, muz üreticilerinin birim alandan kaliteli ve en yüksek verimi, düşük maliyetle alması olduğu bildirildi.
     Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe, toplantının açılışında, Erdemlinin tarım bakımından şanslı bir kuşakta yer aldığını belirterek, Erdemli tropikal bitkileri yetiştirebilecek bir iklime bile sahip. Kısacası tarımda çeşitlilik imkanına sahip bir iklimimiz var. Türkiye ile benzer yapıda benzer coğrafyayı mukayese ettiğimizde genel nüfusun oranı gelişmiş ülkelerde çok daha fazla olduğu için, hasılat ülkemizden yüksek. Bunun sebebi ülkemizde tarım çok parçalı ve toprak sahibi çiftçimizin kazancına bakıldığı zaman oldukça düşük kalmaktadır dedi.
     Özefe, hazırlanan projenin, gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının son derece verimli olacağına inandığını kaydetti.
     Oda Başkanı Adnan Dölek ise, projenin Erdemli ilçesi ve Limonlu beldesinde narenciye tarımına alternatif, yeni ürün olarak örtü altı muz üreticiliği yapan 30 çiftçinin, örtü altı muz üreticiliği ile ilgili üretim teknikleri ve becerileri hakkında bilinçlendirilmesini kapsadığını söyledi.
     Türkiye istatistiklerine bakıldığında muz üreticiliğinin daha uzun yıllar kazançlı olabileceğinin görüldüğünü ifade eden Dölek, Ülkemizde yıllık muz tüketimi 400 bin tondur. Üretim ise resmi rakam 80 bin ton olmakla beraber gayri resmi rakam olarak 200 bin tondur. Her yıl 200 bin ton muz ithal ve kaçak olarak ülkemize girmektedir. Bu verilere göre önümüzdeki uzun yıllar muz üreticiliği üreticiye para kazandırabilecektir diye konuştu.
     Dölek, Erdemlide 450 dekar alanda 89 çiftçinin örtü altı muz üretimi yaptığını dile getirerek, şunları kaydetti:
     İlçemizde yetiştirilen örtü altı muzun yaklaşık yüzde 75lik kısmı Limonlu beldesinde üretilmektedir. Burada en önemli faktörler bölgenin mikro klimalı yapıya sahip olması, sera yapımına elverişli olması, toprak ve su faktörleridir. Muz serasının özellikle ilk kurulum masrafı yüksektir. Bir dönüm muz serasının maliyeti 32 bin liraya kadar çıkmaktadır. Bir dönüm seradan elde edilen verim ise 6 ton ile 8 ton arasındadır. Bu projeyle hedefimiz çiftçilerimizin birim alandan kaliteli ve en yüksek verimi düşük maliyetle almasını sağlamaktır.
     Proje ve eğitim çalışmaları kapsamında Anamur ilçesinde iyi tarım uygulamalarının yapıldığı tesislere inceleme gezisinde bulunulacağı, kurs sonunda eğitime katılan çiftçilere tüm dünyada geçerli olan bir sertifika verileceği kaydedildi.
    
     Muhabir: Derviş Çömez
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Erdemlide muz üreticilerine Kaliteli ürün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER